RISE

Zdrave navade za podaljšanje življenjske dobe baterije

Potrebujete nekaj nasvetov za izboljšanje življenjske dobe baterije? Zbrali smo nekaj dobrih navad in dejstev, ki jih morate upoštevati, če želite pomagati svojemu telefonu.
Uporabniki pametnih telefonov, tako vsakdanji kot mobilni navdušenci, ves čas iščejo načine za podaljšanje avtonomije delovanja baterije. Z razvojem hitrega polnjenja (Xiaomi je lansko leto predstavil 120-vatno polnjenje) so naši telefoni hitro pripravljeni za celodnevno uporabo. Dejstvo pa je, da se bodo litij-ionske celice v telefonih počasi utrudile, večinoma zaradi naših slabih navad in tudi zaradi naravne degradacije.

Če ste eden izmed srečnih uporabnikov, ki imate isti telefon že več let, ste verjetno opazili, da baterija še zdaleč ne zdrži tako dolgo kot na začetku. Še več, nekateri telefoni po parih letih uporabe ne zdržijo niti en dan, tudi telefoni z večjimi (5000 mAh+) baterijami. Na žalost ne moremo preprečiti naravne degradacije baterije. Vendar pa obstajajo navade, s katerimi lahko podaljšamo življenjsko dobo baterije in pametnega telefona.

Delno polnjenje je zdrava navada

Najbolj priljubljen mit o baterijah je, da jo morate občasno popolnoma izprazniti in napolniti, da izbrišete »pomnilnik baterije«. To je zastarel mit, ki je veljal za svinčene celice. Za današnje pametne telefone z litij-ionskimi baterijami je to najslabša navada, ki dodatno pospeši degradacijo baterije.

Delno polnjenje je zdravo za litij-ionske baterije in ima kar nekaj pozitivnih koristi za dolgo življenjsko dobo. Za boljše razumevanje je potrebno najprej razumeti, kako se baterija polni. Ko se le-ta približuje popolni izpraznjenosti, litij-ionska baterija črpa konstanten tok in deluje pri nižji napetosti. Ta napetost se postopoma povečuje, ko se baterija polni, in se izenači na približno 70 % napolnjenosti. Potem tok začne padati, vse dokler se celica ne napolni.

Pomemben podatek je, da je delovanje pri nizki napetosti dobro za življenjsko dobo baterije, saj poveča število razpoložljivih ciklov polnjenja, preden boste opazili znatno zmanjšanje zmogljivosti. Po podatkih Battery University približno vsak 0,1 V zmanjšanja napetosti celice podvoji življenjsko dobo cikla. Zato polnjenje telefona v razponu od 30 % do 80 % ohranja nizko napetost in lahko nekoliko podaljša življenjsko dobo litij-ionske baterije. Če to za vas ni praktično, poskusite doseči največ 90 % in začnite polniti telefon, preden doseže 20 %.

Izognite se nepotrebnemu polnjenju

Polnjenje čez noč ali dan po nepotrebnem je zelo pogosta navada uporabnikov, vendar ni priporočljivo iz več razlogov (vključno z mitom o prenapolnjenosti telefona). Prvič, neprekinjeno polnjenje že polne baterije lahko povzroči tvorbo kovinskega litija okoli anod litij-ionskih baterij. Dolgoročno se tako zmanjša stabilnost telefona in lahko v redkih primerih povzroči okvare ali nenadne ponovne zagone operacijskega sistema. Drugi razlog, zakaj ne bi smeli polniti že napolnjene baterije je, da se baterija tako polni pri višji napetosti. Kot smo že omenili, to poslabša življenjsko dobo. Neprekinjeno polnjenje prav tako ustvarja odvečno toploto, ki jo povzroča nepravilna razpršitev toplote.

V idealnem svetu bi morala naprava samodejno ustaviti polnjenje pri 100 %. Medtem ko nekateri telefoni to funkcijo imajo, mnogi telefoni tudi pri polni napolnjenosti še vedno vlečejo do pol ampera ali več iz vtičnice. Tudi popoln izklop telefona v mnogih primerih ne pomaga. Čeprav se zdi, da to ni velika količina energije, je vseeno dovolj, da telefonu prepreči ohladitev na optimalno temperaturo. Prav tako povzroči, da skozi baterijo kroži napetost, kar povzroči mini cikel.

Parazitno polnjenje je še ena slaba navada uporabnikov, še posebej mobilnih igričarjev. Tovrstna obremenitev je slaba za baterijo, ker izkrivlja cikel polnjenja in lahko povzroči mini cikle, ko del baterije nenehno kroži in tako propada hitreje kot preostali deli celice. Še huje je, ko je naprava polno napolnjena. Takrat parazitsko polnjenje povzroči višjo napetost in pregrevanje naprave.

Najboljši način, da se temu izognete, je izklop naprave med polnjenjem. Seveda je to za mnoge nerealno. Namesto tega je najbolje, da če že morate uporabljati telefon med polnjenjem, ne opravljate zahtevnih nalog, kot je igranje iger, ustvarjanje oziroma urejanje posnetkov ali kaj podobnega. Brskanje po spletu, pisanje sporočil in podobno je sprejemljivo.

Toplota je večni sovražnik baterije in telefona

Poleg vsega naštetega je temperatura oziroma toplota enako ključnega pomena za dolgo življenjsko dobo baterije. Pravzaprav je to največji morilec dolgotrajnega zdravja baterije. Tako kot visoke napetosti, tudi visoke temperature obremenijo baterijo in povzročijo izgubo kapacitete veliko hitreje kot pri nižjih temperaturah.

Litij-ionska celica, ki jo ohranjamo med 25 in 40 stopinjami Celzija, bi morala po prvem letu z normalnimi cikli polnjenja ohraniti približno od 85 do 95 % svoje kapacitete. Redni presežki temperature nad 40 °C in polnjenje do ali nad 100 % pa pomeni, da bo kapaciteta po prvem letu lahko padla tudi na 65 %. Še večja obremenitev, nad 60 °C, bi lahko to oznako dosegla že v treh mesecih.

Baterija, ki je napolnjena in izpostavljena visokim temperaturam (na soncu, blizu radiatorja …), je najslabši možen scenarij. Telefona med polnjenjem ne puščajte pod blazino ali v avtu na vroč dan. Tehnologije hitrega polnjenja so zagotovo super dodatek vsakemu telefonu, vendar prinašajo kar nekaj težav: višje tokove in napetosti, kar vodi v pregrevanje telefona. Zmogljivosti polnilnikov, ki dosegajo tudi 120 vatov, hitro postanejo problem za dolgo življenjsko dobo naprave. Hitro polnjenje se priporoča za kratka in hitra polnjenja. Številni preizkusi so razkrili, da hitro polnjenje pogosto preseže tisto magično mejo 40 °C. Če pustite telefon, da se hitro polni od 5 do 15 minut, ne bo prišlo do večjih težav s pregrevanjem. Za polno polnjenje se priporoča uporaba pametnih funkcij za optimizacijo temperature ali počasnejšega polnilnika.

življenjska-doba-baterije-hitro-polnjenje-litij-ionska-baterija-5

Kako podaljšati in spremljati kapaciteto baterije?

Tehnologija litij-ionskih baterij je danes dobro raziskana, vendar slabe in nepreverjene navade še vedno prevladujejo med splošno javnostjo. Na kratko, delajte manjše cikle polnjenja (od 30 do 80 %) in bodite pozorni na temperaturo telefona. Izklopite nepotrebne funkcije (Bluetooth, mobilni podatki …), kadar je to le mogoče in preverite, katere aplikacije v ozadju porabijo največ energije. Če imate novejši telefon z OLED zaslonom, bi mogoče morali premisliti o uporabi temnega načina. Google je opravil raziskavo, v kateri so odkrili, da je Google Pixel v temnem načinu porabil kar 63 % manj energije.

Za razliko od LCD in LED zaslonov je pri OLED zaslonu vsaka slikovna pika posebej osvetljena. Črne slikovne pike na OLED zaslonu sploh ne porabijo energije, temnejše barve pa občutno manj kot pri drugih zaslonih. LED in LCD zasloni porabijo enako količino energije, ne glede na to, ali prikazujejo črno, belo ali barvno sliko.

Kapaciteto oziroma zdravje baterije lahko spremljate z nekaterimi aplikacijami: AccuBattery, Battery Guru, Greenify, Naptime in podobno. Pri nekaterih boste potrebovali »root« dostop, če boste želeli izkoristiti vse funkcije. Vsak proizvajalec je skril tudi nekaj skritih kod, s katerimi lahko dostopate do nekaterih podatkov telefona. Za Xiaomi naprave vtipkajte kodo *#*#6485#*#* in kliknite gumb Kliči. Bodite pozorni na oznako MF_02, ki prikazuje število porabljenih ciklov. Pri Samsung napravah uporabite kodo *#0228#.

Za več podobnih trikov in nasvetov obiščite našo spletno rubriko Triki in nasveti.

VIR: Računalniške novice