RISE

Brezplačna spletna delavnica – »Zakonodajne novosti glede embalaže in odpadkov«

S 24. majem 2021 je začela veljati nova uredba na področju embalaže in odpadne embalaže. Nova uredba uvaja nekaj novosti oziroma zaostritev zahtev, ki so bile do sedaj v veljavi.

Uredba tako odpravlja količinski prag 15 t/leto, pod katerim pravne osebe ali samostojni podjetniki niso bili zavezane k zagotavljanju ravnanju z odpadno embalažo v skladu z zahtevami proizvajalčeve razširjene odgovornosti.

Rok za prilagoditev proizvajalcev novim zahtevam je 30 dni od uveljavitve uredbe. V določenih primerih, ko trgovci prevzemajo obveznosti, pa je rok tri mesece.

Zaostrujejo se zahteve za označevanje embalažnih materialov. Sledljivost pri dokazovanju skladnosti z bistveni zahtevami, ki jih mora embalaža izpolnjevati, mora postati bolj transparentna.

Na delavnici se bo možno pogovoriti o specifičnih primerih in vprašanjih s katerimi se srečujete.

Program

Predavateljica: Antonija Božič Cerar je direktorica službe za varstvo okolja od 1. 1. 2020, kjer je začela delati kot samostojna svetovalka že 2002. Pri svojem delu se srečuje z okoljskimi politikami in zakonodajami EU in Slovenije, ki so pomembne za gospodarstvo tako s področja odpadkov s katerim se srečujejo skoraj vse pravne osebe do različnih upravnih postopkov in obvladovanja teh vidikov z uvajanjem sistemov ravnanja z okoljem ali okoljskim označevanjem proizvodov. Preden je pričela z delom na Gospodarski zbornici Slovenije je bila zaposlena na Eko skladu pri ocenjevanju okoljskih projektov iz industrije in njihovi pripravi za financiranje. Svoje prve delovne izkušnje je pridobivala v jeseniški železarni in nato v Acroniju kot vodja oddelka za varstvo okolja.

Udeležba na delavnici je brezplačna.

Prijavite se lahko do vključno srede, 19. maja 2021.

Datum: 21. maj 2021, ob 10.00 uri

Kraj: na spletu

Dodatne informacije in prijave

VIR: SPIRIT Slovenija

VIR: SPOT Svetovanje Posavje