RISE

Zagonsko podjetje, ki na Dolenjskem obnavlja litij-ionske baterije

V zagonskem podjetju Reusable Technologies iz Podbrežnika pri Novem mestu reciklirajo in znova uporabijo elektronske komponente pri izdelavi novih izdelkov.

V Reusable Technologies izdelujejo varne, trajnostne in popravljive izdelke, so zagotovili v prijavi na okoljski razpis. Iščejo inovativne zamisli za vnovično uporabo surovin in recikliranih komponent. Razvili so lasten tehnološki proces za obnovo in vnovično uporabo najpogosteje uporabljenih litij-ionskih baterij.

Doslej so prodali okoli dva tisoč izdelkov, na okoljski razpis pa so prijavili prenosno svetilko reflash in hranilnik energije rebankmini.​

Prenosno svetilko efflash poganja reciklirana baterijska celica. Za svetilko izdajo petletno garancijo, za baterijo pa triletno. Izdelek rebankmini so označili kot »prvi powerbank na svetu, ki ga poganja reciklirana baterija«. Hranilnik je v celoti izdelan v EU, ohišje je iz odpadnega orehovega lesa. Izdelek ima triletno jamstvo, v podjetju so zapisali, da je to najdaljša garancija pri takšnih prenosnih baterijah.

Z vsako svetilko in hranilnikom prihranijo 6,3 kilograma ogljikovega dioksida, če ga primerjajo z izdelavo podobnega izdelka. Poskrbeli pa so tudi za trajnostno embalažo brez lepil in plastificiranega papirja.

Prihajajo novi reciklirani izdelki

V novomeškem podjetju razvijajo nove izdelke iz elektronskih odpadkov, na primer tablo iz odsluženih televizij LCD, panelno svetilko LED iz odsluženih monitorjev, šolski didaktični pripomoček iz odsluženih monitorjev prenosnih računalnikov in druge.

Reusable Technologies je zagonsko podjetje. Ustanovljeno je bilo lani, glavni dejavnosti podjetja sta recikliranje elektronskih odpadkov in njihova vnovična uporaba v novih izdelkih. V podjetju sodelujejo s poslovnimi partnerji, s katerimi imajo skupne poglede na krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj.

Več podrobnosti o podjetju in njihovi dejavnosti najdete TUKAJ


Vir: Okolje & Energija – Finance