RISE

To so naj okoljsko-poslovni dosežki slovenskega gospodarstva

Podelili smo nagrade Financ in Eko sklada za okolju najbolj prijazno podjetje, izdelek in storitev v letu 2022

Na letošnji razpis okoljskih nagrad smo dobili 24 prijav, od tega devet za okolju prijazno podjetje, 14 za okolju prijazen izdelek oziroma storitev in eno prijavo v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo.

Strokovna komisija je izbrala zmagovalca in po dva finalista v kategorijah podjetje, izdelek in storitev, v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo pa zaradi premajhnega števila nagrad izbora nismo opravili.

Trije projekti Radenske

V kategoriji okolju prijazno podjetje je zmagala Radenska. Komisijo je prepričala s tremi projekti. Prvi je pogozdovanje. V sodelovanju z Zavodom za gozdove vsako leto zasadijo deset tisoč dreves. Po požarih na Krasu so akcijo razširili na nabiranje drevesnih semen. Poleg tega so projekt razširili na Hrvaško. Vsako leto zasadijo deset tisoč dreves na najbolj kritičnih območjih Dalmacije, kjer so požari povzročili gozdovom največ škode.

Julija so v regiji Adriatic dali na trg prvo povratno steklenico, začeli pa so tudi zbiranje starih zabojev iz njihove polnilnice Studenac na Hrvaškem. Tretji projekt pa je skrb za okolje na tradicionalni tekaški prireditvi Maraton treh src, kjer so letos dosegli cilj nič odpadkov oziroma zero waste.

Finalista v kategoriji okolju prijazno podjetje sta bila Marmor Hotavlje in Elan. V obeh podjetjih uvajajo številne ukrepe za zmanjšanje okoljskega odtisa pri poslovanju.

 

Odpadna voda postane primerna za zalivanje

Zmagovalec v kategoriji okolju prijazen izdelek je koprsko podjetje Aqua Lab, kjer so razvili filtracijski modul za komunalne čistilne naprave. Modul očisti odpadno vodo iz čistilnih naprav in omogoči njeno uporabo za zalivanje, na primer javnih in kmetijskih površin. Pri filtriranju uporabljajo membransko tehnologijo brez dezinfekcijskih sredstev. S takšnim čiščenjem odstranijo onesnažila, ki jih s klasično čistilno napravo ne morejo. Poleg tega tudi preverjajo, ali je filtrirana voda primerna za vnovično uporabo.

Finalista sta bila Helios TBLUS in novomeško zagonsko podjetje Reusable Technologies. V Heliosu so razvili izravnalno maso s tretjino manjšo težo in tako dosegli velike okoljske učinke. V zagonskem podjetju Reusable Technologies pa reciklirajo in znova uporabijo elektronske komponente pri izdelavi novih izdelkov.

 

Prebivalci lahko sodelujejo z znanstveniki

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) so oblikovali spletno platformo, na kateri interaktivno posredujejo informacije o prisotnosti cianobakterij v vodnih okoljih. Razrast cianobakterij je naraven pojav, s podnebnimi spremembami pa je vse bolj razširjen in pogostejši. Cianobakterije so sicer nujne, vendar lahko v nekaterih primerih tvorijo zelo nevarne toksine.

Platformo Ciano SLO sestavljajo spletna stran in družbena omrežja. Platforma omogoča znanstvenikom, da s pomočjo prebivalcev odkrivajo ogrožena območja. V prvega pol leta delovanja platforme so dobili 35 predlogov za analizo lokacij, od tega so na šestih potrdili prisotnost cianobakterij.

NIB je zmagovalec v kategoriji okolju prijazna storitev, finalista pa sta bila Ekoerenergo in Zadruga Lokatur. Ekoenergo je z upravljanjem sistemov daljinskega ogrevanja v sedmih občinah prihranil 11.300 ton ogljikovega dioksida, Zadruga Lokatur pa je koordinirala izdelavo urbanega pohištva iz odsluženega lesa.