RISE

Tinktura, odlično zdravilo za različna obolenja

Ljudje so se že v prazgodovini zavedali, da lahko uporabljajo rastline tudi v zdravilne namene. Zgledovali so se po živalih. Opazili so, da bolne živali nagonsko poiščejo tiste rastline, ki jim pomagajo ozdraveti. V tisočletjih so se izkušnje o učinkovanju rastlin in posebne oblike rastlinskih pripravkov prenašale iz roda v rod. Mnogo kasneje se je bogata zakladnica znanja in izkušenj zlila v medicinske sisteme različnih kultur.

Zgodovina zeliščarstva se začenja na ozemlju današnjega Iraka. 5000 leti stari klinopisi na glinastih ploščicah opisujejo področja uporabe in načina priprave 250 različnih zdravil. Z zdravilstvom so se v tem času ukvarjali duhovniki. Istočasno je že obstajala7000 let stara indijska ajurveda, iz katere sta se razvili zeliščarstvo tradicionalne tibetanske medicine in tradicionalne kitajske medicine. Skoraj sočasno z Babilonijo je nastalo staro-egipčansko zdravilstvo,ki se je preneslo v medicinske
veščine Hebrejcev, Arabcev, Perzijcev in Grkov. Pri Indijancih in raznih plemenih je potekal prenos znanja o zeliščih iz roda v rod.

Tinktura je alkoholni izvleček določenih učinkovin, ki jih vsebuje zdravilna rastlina. Alkohol je medij v katerega se med namakanjem zdravilnih rastlin izločijo zdravilne učinkovine, ki se v njem zaradi dolge obstojnosti ohranijo tudi več let. Pozitivna stran tinkture je tudi ta, da vsebuje več zdravilnih učinkovin, kot če bi si pripravili samo čaj iz iste zdravilne rastline. Tinkture lahko uporabljamo na različne načine: nerazredčene z žličko, mešamo v napitke, dodajamo v kopeli, nanašamo direktno na telo, ali nanesemo na obkladke. Tinkture uporabljamo tudi pri izdelavi mazil.

 

TINKTURA IZ SLADKEGA PELINA

Sladki pelinje ta hip najbolj iskana rastlina v boju zoper najbolj agresivne oblike raka.

Pelin je zdravilna rastlina, katero kot domače zdravilo beležijo že egipčanski papirusi izpred 3000 let pr. n. št. in pri katerem beležimo zdravilno delovanje eteričnih olj in grenčin. Pri težavah s krvnim pritiskom manjše količine pelina krvni pritisk povečajo in večje znižajo.

Pri primerni uporabi pelina, kjer uporabljamo njegove zdravilne učinkovine, moramo biti tudi pozorni, da pelina ne zaužijemo za čas nosečnosti, pri poškodbah želodca in notranjih organov, pri nevarnosti možganske kapi in pri težjih zdravstvenih težavah brez posveta z osebnim zdravnikom. Tinktura iz pelina vsebuje tujon, ki pa v večjih količinah deluje toksično na mišično živčni sistem, kar lahko privede do trebušnih krčev, omotičnosti, zastrupitve, bruhanja, glavobola in povzroči psihične težave. Zato se ne priporoča v katerikoli obliki nosečim ženskam, saj je abortivno sredstvo. Ob tem pa ga ni primerno uživati tudi med dojenjem.

 

TINKTURA PARAZITKO

V našem telesu se nahajajo različni paraziti, ki nam povzročajo različne težave.

Po receptu babic smo na EKO Kmetiji Pr Nejc sestavili tinkturo z imenom Parazitko. V točno določenih odmerkih smo zmešali Tinkture iz navadnega pelina, črnega oreha in nageljnovih žbic. Uporaba tinkture Parazitko je pot k zdravju, pot k samoozdravljenju, pot k boljšemu počutju.

 

TINKTURA IZ GLOGA

Glog krepi srce in uravnava srčni utrip. Prav tako pomaga pri starostnih poškodbah in vnetju srčne mišice, pri poapnenju žil in pri nervoznih srčnih motnjah. Izboljšuje stanje t.i. menedžerske bolezni z vsemi svojimi motnjami v delovanju srca. Tinktura iz gloga je koncentrat zelišča, ki bo vas in vaše srce okrepila. Glog na splošno umirja živčni sistem, zmanjšuje stres in izboljša spanje.

Že stara ljudstva, od starih Grkov do domorodcev v Ameriki, so poznala zdravilne učinke gloga pri srčnih obolenjih in so ga uporabljala kot napitek za krepitev srca. Sodobno rabo gloga v zdravilne namene je spodbudil irski zdravnik D. Green iz Ennisa, ki je bil zelo uspešen pri zdravljenju srčnih obolenj. Skrbno je varoval sestavo svojega zdravilnega zvarka in šele po njegovi smrti konec 19. stoletja se je izkazalo, da je bil skrivnostni napitek tinktura iz glogovih jagod.

Priporočamo do trikrat dnevno po sedemnajst kapljic Tinkture iz gloga.

 

TINKTURA IZ BALDRIJANA

Baldrijanova tinktura deluje pomirjevalno. Uporabljamo jo tudi proti nespečnosti.

Deluje sproščujoče in je odlično sredstvo proti nespečnosti. Tinktura delujeta blago pomirjujoče pri nervozi, razburjenosti, živčno pogojenih bolečinah v želodcu in črevesju, srčni nervozi, strahu in splošni napetosti, težavah v menopavzi. Pomaga nam prenašati stres, jezo, razburjenost in žalost. Z njegovo pomočjo umirimo takšne občutke in preprečimo bolezni, ki nastajajo zaradi takšnih čustvenih stanj. Baldrijan se uporablja tudi pri infekcijskih boleznih. V obliki čaja ga v primernih količinah lahko ponudimo tudi otrokom, ki jih mučijo težave s koncentracijo ali nemirnostjo.

Naraven proizvod iz eko kmetije po receptu Janeza Javorskega.

 

TINKTURA IZ ANGELIKE (GOZDNI KOREN)

Angelika ali zdravilni gozdni koren (Angelica archangelica) je močna aromatična rastlina, ki so jo severnoevropski narodi uporabljali kot zdravilo za številne bolezni. Z velikimi listi spominja na tropske rastline, zato lahko v vrtu ustvari videz bujnosti in razkošja. Njeni listi in cvetovi se uporabljajo kot okras, v kuhinji služijo njena semena za dišavljenje, v kozmetiki pa njene liste dodajajo za sproščanje v kopelih.

Rastlina je dvoletna in zraste do 2m ali tudi več. Cvetovi so na dolgih pecljih (kobulčkovi žarki), so zeleno-beli in dišijo po medu.

Tinktura iz Angelike, ki raste ob Javorski energijski in učni poti, je naraven, ročno izdeln izdelek z Ekološke zeliščarske kmetije.

Poleg korenin so zdravilni tudi listi, ki se jih nabira pred cvetenjem in še na začetku cvetenja in se jih suši v senci.Uporabni so pa tudi plodovi, ki se nabirajo v pozni jeseni (od novembra do začetka decembra), ji je pa potrebno posušiti zelo skrbno.

Tinktura iz angelike je zelo priznana kot zdravilo pri boleznih prebavil, za zdravljenje ledvic, srca in krvnega obtoka. Uspešno pomaga tudi pri napenjanju, za povečanje apetita, pomaga tudi pri vnetju tankega in debelega črevesa, pa še kaj bi lahko naštela, glavno pomaga pri vseh težavah, ki izvirajo iz prebavil

To, kar sem opisala do sedaj, priporoča uradna medicina, v nadaljevanju pa še nekaj opisov, v katerih primerih se Angelika uporablja v ljudskem izročilu oz. zdravljenju.

Naši dedje so to rastlino uporabljali za zdravljenje čirov in abscesov, tako da so jih večkrat na dan poškropili s svežim sokom. Če so imeli otroci krče, so jim dajali angelikin čaj po požirkih..Angelikin čaj je bil v pomoč tudi pri zastrupitvah z alkoholom in nikotinom.

Po Janezu Javorskemu je najbolj znana kot zelišče, ki je bilo med starodavnimi zdravilci najbolj cenjeno zaradi svojih izrednih učinkov pri zdravljenju ženskih reproduktivnih težav. Njena narava je sladka, trpka, grenka in topla. Vpliva na meridiane srca jeter in vranice. Sodobne raziskave so pokazale, da je korenina bogata s fitoestrogenom. Fitoestrogeni so skupina rastlinskih učinkovin, ki delujejo enako kot estrogen. Kot adaptogena rastlina deluje v obe smeri in sicer zadrži izločanje estrogena, če ga je preveč ali pa spodbudi njegovo izločanje, kadar ga je premalo. Taoistične mojstrice iz rodu Belih tigric jo redno uživajo, da si zagotovijo redno pomlajevanje, hormonsko ravnovesje in lepoto. Okrepi vranico, ki je pri ženskah zaradi premalo skrbi zase, čustvenih in prehranskih neravnovesij izčrpana. V rodnem obdobju se jo uživa  od ovulacije do menstruacije, v času menopavze pa dnevno, a z rednimi presledki. Vsebuje tudi veliko rastlinskih spojin, ki pomagajo povečati proizvodnjo belih krvničk in s tem pomagajo telesu k zmanjšanju vnetij. Ker imajo korenine tudi pomirjevalne oz. spazmolitične lastnosti, jih lahko uporabimo za zdravljenje visokega pritiska, srčne aritmije in bolečin v prsih. Učinkujejo na sproščanje gladkih mišic in širijo žile v njih, kar izboljša prekrvitev in srčni utrip.

Tinkturo iz angelike uporabljamo v količinah, ki so navedene na nalepki. Povečuje občutljivost na sončne žarke.

 

TINKTURA IZ KORIANDRA

Koriander je ena najstarejših začimb in še vedno priljubljen v vseh kuhinjah sveta. Okus je podoben peteršilju, vendar je vseeno poseben.

Koriandrovo tinkturo uporabljamo v različne namene, tudi kot dodatek k jedem. Priporočamo jo pri razstrupljanju telesa z živim srebrom, ki je posledica amalgamskih zalivk in sicer za sproščanje težkih kovin iz živčevja. Deluje čistilno, blaži bolečine, deluje proti revmi, proti vetrovom, blaži mišične krče in bolečine, pospešuje prebavo in zbuja tek, poživlja, ogreva, pomaga pri živčni izčrpanosti, stimulira delovanje srca, krvnega obtoka in živčnega sistema, pomaga pri gripi, je afrodiziak in antioksidantoriander.

Koriandrovo tinkturo v času čiščenja uporabljamo trikrat dnevno po pet kapljic, prvi dan. Nato odmerek z vsakim dnem povečamo za dve kapljice  dokler ne jemljemo trikrat dnevno po 21 kapljic.

Kuro s Koriandrovo tinkturo ponovimo vsaj petkrat.
Če Koriandrovo tinkturo jemljemo preventivno priporočamo enkrat dnevno 15 do 21 kapljic. Ob čiščenju jo jemljemo lahko s Čemaževo tinkturo.

 

TINKTURA IZ PEGASTEGA BADLJA

Tinktura iz pegastega badlja  čisti  jetra, jih obnavlja in jim pomaga pri delovanju.

Pegasti badelj je močno sredstvo za čiščenje jeter, prav tako pa lahko pomaga pri obnovi jetrnih celic, odpravlja poškodbe jeter in odstranjuje toksine, ki jih jetra procesirajo. Glavno vlogo pri tem ima silimarin, ki je pravzaprav skupina treh spojin – silibinin, silidianin in silikristin.

Pegasti badelj dokazano povečuje produkcijo žolča iz jeter. Ta dodaten žolč pomaga zaščititi črevesno sluznico, pomaga pri razgrajevanju maščobe v tankem črevesu in blaži črevesno vnetje, kar ga naredi koristnega pri obvladovanju simptomov vnetih črevesnih motenj oz. sindroma rarzdražljivega črevesja (inflammatory bowel syndrome).

Zmožen je tudi spodbujati bolj zdravo prebavno funkcijo, saj pomaga pri tvorbi encimov, zmanjševanju vnetij in izboljšanju zdravja sluznice v telesu. S tem posledično zmanjša vnetni stres v želodcu, zavira nastanek žolčnih kamnov in izboljša splošno delovanje žolčnika (omogoča popolno sproščanje žolča).

Kako prepoznati, kdaj so jetra preobremenjena?
  • prebavne težave: zaprtje, napihnjenost, menjava zaprtja in driske.
  • slabost in izguba apetita,
  • težave s presnovo maščob, povišan holesterol,
  • nabiranje telesne teže okrog trebuha,
  • glavobol,
  • slab zadah,
  • nečista koža, srbečica, nezdrava barva kože,
  • dolgotrajna utrujenost.

Priporočamo dvakrat dnevno po devetnajst kapljic v tekočini sobne temperature, vsaj štiri tedne. Za osebe težke 70kg. Za lažje manj, za težje več.

Tinktura iz pegastega badlja je narejena po receptu Janeza Javorskega.

 

NAROČITE TINKTURO PRI LOKALNEM PROIZVAJALCU:

Tinkture in tudi ostale izdelke iz zelišč nabranih iz neokrnjene narave izdeluje Janez Javorski iz občine Šmartno pri Litiji.

Tinkture lahko naročite na naši SPLETNI TRŽNICI