RISE

Svetovna kriza dobave elektronskih komponent se je še dodatno poglobila

Dobava in proizvodnja aluminijevih kondenzatorjev sta v nemilosti Covid-19 zastojev.

Primanjkljaj oziroma okrnjena proizvodnja silicija, s katero se proizvajalci borijo že več kot eno leto, je potrošnikom otežilo nakup računalniških komponent. Zaloga najnovejših grafičnih kartic in procesorjev hitro poide, tudi zaloge prejšnjih generacij računalniških komponent so bolj kot ne pošle. To pomeni, da se uporabniki borijo za vsako komponento in če imajo srečo lahko kupijo najnovejšo, a seveda ne po maloprodajni ceni, ampak po zelo napihnjeni ceni.

Marsikdo krivi kriptovalute oziroma njihove rudarje za nastalo situacijo, a dejstvo je, da je trg stremel k trenutni krizi še pred ponovnim preporodom Bitcoina in ostalih digitalnih valut. V mešanico dodamo še svetovno pandemijo, ki je najbolj prizadela proizvodnjo in transport in dobimo svetovni primanjkljaj, ki bo trajal še vsaj do konca leta 2022.

 

Kriza pa se je še dodatno poglobila, saj so ukrepi, uvedeni za boj proti Covid-19, imeli močan vpliv na proizvodnjo pasivnih komponent, kot so kondenzatorji, uporov (rezistorjev) in tuljav.

Po podatkih Digitimes so bili proizvajalci, ki proizvedejo 50 % svetovne zaloge aluminijevega kondenzatorja, začasno zaprti zaradi zdravstvenih ukrepov v Maleziji in Indoneziji. Tudi po sprostitvi ukrepov se te tovarne še vedno niso vrnile polno proizvodno zmogljivost, kar pomeni, da se težava še nekaj časa ne bo rešila. Rezultat tega je daljša čakalna doba za omenjene komponente. Pred pandemijo so dobavitelji iz Tajvana in Kitajske naročila običajno dostavila v dveh mesecih, zdaj pa se ta čas giblje med trem in šestimi meseci. In to vpliva na vse pametne naprave, od avtomobilske elektronike do komponent računalnika in telefonov.

Vsaka dodatna neznana spremenljivka bo negativno vplivala na napoved dobaviteljev, ki pravijo, da naj bi povpraševanje dohiteli v letu 2022. Z dodatnim primanjkljajem omenjenih pasivnih komponent se ta napoved vse bolj oddaljuje. Ker vsaka nova naprava zahteva več pametnih elektronskih komponent in ker je vse več proizvajalcev (AMD, Intel, Nvidia, …), ki na letni ravni inovirajo na tehnološkem področju, pomeni, da v prihodnosti ne bo težava inovativnost, ampak fizična proizvodnja.

Zgoraj omenjeni Intel je skoraj pripravljen za izdajo novih čipov Alder Lake, ki bodo zahtevala čisto nove osnovne plošče, napolnjene s kondenzatorji. Novi primanjkljaj pa zagotovo zaskrbljujoč tudi za tehnološkega giganta in njegove partnerje.

Več najnovejših novic na področju informacijske tehnologije v naši rubriki Računalništvo.

VIR: Računalniške novice