RISE

Slovenci oddali vlogo za 25 evropskih milijonov za vodikove projekte

HSE je na razpis Obzorja oddal vlogo za projekt vodikove doline severnega Jadrana. Sodelujejo s partnerji iz Italije in Hrvaške

HSE je vodilni partner projekta Severnojadranske čezmejne vodikove doline oziroma North Adriatic Hydrogen Valley (NAHV). Projekt je mednaroden, pripravili so ga skupaj s partnerji iz Italije in Hrvaške. Služba za razvoj in investicije HSE pa je v torek oddala vlogo na razpis Horizon-ITI-CleanH2-2022-2.

Partnerji načrtujejo 18 pilotno-demonstracijskih projektov, s katerimi bodo vzpostavili zahteven vodikov ekosistem, so sporočili iz HSE. Konzorcij oblikuje 34 partnerjev iz raziskovalnih in drugih ustanov in iz energetike ter transporta.

S sodelovanjem nameravajo vzpostaviti okvir za spodbujanje energetskih rešitev in inovacij, ki temeljijo na vodiku, in vzpostaviti vrednostne verige, s katerimi bodo pripomogli k doseganju ciljev evropskega zelenega dogovora in evropske strategije za vodik.

Za projekt so pridobili 45 pisem podpore, med partnerji so tudi ministrstvo za infrastrukturo, hrvaško Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja in Regione Autonoma Friuli-Venezia Giulia. Našteti so 14. marca podpisali pismo o nameri in skupni podpori projektu NAHV.

Projekt je lani ob tednu vodika podprla tudi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen.

S projektom merijo na 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev, cilj je vzpostavitev zmogljivosti za proizvodnjo pet tisoč ton obnovljivega vodika na leto. Najmanj 20 odstotkov bodo namenili za čezmejno izmenjavo vključenih držav.

Rezultati razpisa bodo predvidoma znani konec leta. Njegova posebnost je tudi možnost podelitve pečata odličnosti, ki je pomembna referenca in prinaša prednostni dostop do drugih nacionalnih in evropskih sredstev, so še sporočili iz HSE.


Vir: Energetika

Vir: Okolje in energija – Finance