RISE

Razpis za nagrade na področju intelektualne lastnine

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino je objavila razpis za nagrade za izjemna podjetja in posameznike, ki prispevaju k napredku in izboljšanju življenja. Pravice intelektualne lastnine so izrednega pomena za gospodarski, kulturni in družbeni razvoj družbe. Organizacija želi z nagradami omogočiti izkoristek moči intelektualne lastnine in uresničitev zamisli podjetjem in posameznikom. Kako, kje in kdo se lahko prijavi na razpis?

 

Nagrade na področju intelektualne lastnine

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization – WIPO) je objavila razpis. Njeno poslanstvo je spodbujanje inovacij in ustvarjalnosti po celem svetu, hkrati pa gre za vzpostavljanje bolj vključujočega ekosistema intelektualne lastnine. Podpora v smislu nagrad bo obenem priznanje in možnost ustvarjanja delovnih mest, rast podjetij in gospodarski razvoj. Prav mala in srednja podjetja (MSP) so osrednji del tega in predstavljajo največji delež gospodarstev. So ključni vir inovacij in ustvarjalnosti vsakega izmed sektorjev na trgih in življenju.

WIPO Globalne nagrade za podjetja, ki se ukvarjajo z intelektualno lastnino
WIPO Globalne nagrade za podjetja, ki se ukvarjajo z intelektualno lastnino

Prijave do sredine marca 2022

Mala in srednja podjetja se lahko na razpis prijavijo do 14. 3. 2022. Eden izmed pogojev je ta, da mora biti MSP iz ene od 193 članic organizacije WIPO, kamor spada tudi Slovenija.

Razglasitev zmagovalcev bo potekala julija 2022 na skupščini WIPO.

Izbira prijavljenih kandidatov preko več dejavnikov

Prijavljeni kandidati bodo ocenjevani na podlagi različnih meril. Med njimi bo uspešna komercializacija intelektualne lastnine, vpliv na gospodarstvo, družbo in kulturo. Poleg tega bo eden izmed dejavnikov tudi upoštevanje raznolikosti prijavljenih kandidatov in njihova lokacija.

Zmagovalci prejmejejo prilagojen mentorski program za komercializacijo intelektualne lastnine kot pomoč pri poslovni lasti. Prejmejo tudi različne oblike podpore, sponzorski program za pridobivanje finančnih sredstev, priložnosti za partnerstvo in mednarodno promocijo.

Vse podrobnosti razpisa organizacije WIPO

Vse podrobnosti si lahko prebrete na spletni strani WIPO Global Awards. Spletna stran in celoten postopek poteka v angleškem jeziku.


VIR: Žiga Kastelic