RISE

Raziskava: Nakup rabljenega prenosnika v številkah – okolje, prihranek, zanesljivost in življenjska doba

Technologia Libre De Conflicto (slo. Tehnologija brez konflikta) ugotavlja, da je za proizvodnjo računalnika v povprečju potrebnih kar 240 kg fosilnih goriv, 22 kg kemikalij in 1500 l vode. Gartner – ena večjih raziskovalnih hiš na svetu – ugotavlja, da je v zadnjem četrtletju 2020 svetovna prodaja prenosnikov in računalnikov dosegla 71,4 milijona, kar je 3,6 % več kot v istem obdobju lani.

Na tehnologijo se zanašamo na skoraj vsakem področju – od zabave do posla. To pomeni, da morajo proizvajalci slediti našemu povpraševanju. Ne opazimo pa, da z našo odvisnostjo od tehnologije škodujemo naravi. Vprašajte se, na koliko časa menjate telefone in računalnike. Poglavitna prednost elektronskih izdelkov je prav njihova trajnost, a povprečen uporabnik vseeno zavrže pametni telefon po 20 mesecih, računalnik pa po 3–4 letih.

Naša potratnost predstavlja veliko etično in okoljevarstveno dilemo. Vpliv proizvodnje pametnih naprav na okolje je tako velik, da bi morali, če bi ga želeli izničiti, uporabljati vsako napravo med 33 in 89 let.

Naredili smo raziskavo na področju prihrankov, zanesljivosti in življenjske dobe rabljenih naprav. Zakaj je ponovna uporaba tako “kul”, lahko preberete v nadaljevanju.

Rabljene naprave pridobivajo na priljubljenosti, a kakšen je zares prihranek pri tovrstnih napravah?

Za odgovor na to vprašanje smo pripravili analizo. Postavili smo se v vlogo kupca. V tem trenutku nam je kot kupcem pomembno, da je prenosnik lahek, tanek, prenosljiv in vzdržljiv – uporabljali ga bomo za namene študija. Po raziskavi smo našli obetaven prenosnik pri slovenskem trgovcu. V ponudbi ima HP Elitebook 830 G7. Prenosnik je lahek, tanek in prenosljiv. Opremljen je z i5 procesorjem, 8 GB RAM-a in 256 GB SSD diska. Poleg tega ima nameščen Windows 10 Pro. Izbran HP je zgrajen iz trpežnih in premium materialov, cena pa se začne pri 1250 € (po trenutni ponudbi).

Kaj pa dobimo, če raziščemo trg rabljenih naprav? S hitrim Google iskanjem besedne zveze “rabljeni prenosniki” smo naleteli na trgovca PoceniPC. S hitro raziskavo smo ugotovili, da so na trgu prisotni več kot 12 let in so eni izmed večjih ponudnikov rabljenih naprav pri nas. V njihovi ponudbi smo našli prenosnik HP EliteBook x360 1030 G2 v A kvaliteti (zelo dobro ohranjena naprava). Tudi tukaj gre za lahek in tanek prenosnik, ki je zgrajen iz trpežnih in premium materialov. Opremljen je z i7 procesorjem, 8 GB RAM-a in 256 GB SSD. Zaslon je občutljiv na dotik, kar bo sigurno pripomoglo k še večji produktivnosti pri našem delu. Z nameščenim Windows 10 Pro je cena 789 €. V to ceno spadata enoletna garancija in 14-dnevna garancija na zadovoljstvo. Koliko privarčujemo? Privarčujemo celih 469 € in ob tem dobimo še boljšo napravo z i7 procesorjem in zaslonom na dotik.

Super, prihranim ogromno denarja. Kaj pa zanesljivost in življenjska doba rabljenih naprav?

Za raziskavo smo stopili v kontakt z odgovorno osebo v podjetju PoceniPC – direktorjem Tomijem. Vprašali smo ga sledeče: “Tomi, kako bi v nekaj stavkih zagovarjali zanesljivost rabljenih naprav?”

Citiramo odgovor:

“Naj omenim, da vam ta odgovor pišem s PoceniPC naprave, ki tiktaka že tretje leto, odkar je prispela v naše podjetje kot rabljena naprava. Zelo smo ponosni na naš 7-točkovni postopek testiranja, skozi katerega gredo naši produkti, da dosežejo visoke standarde. Začnemo z iskanjem naprav (odkup od večjih družb, ki so zaradi lizingov primorane svoje naprave zamenjati). Postopek nadaljujemo s čiščenjem (to je ključno, saj je prah tihi ubijalec računalniških komponent) in triažo – vsak produkt razdelimo v pripadajoč razred glede na fizično stanje: A+ kvaliteta, A kvaliteta, A- kvaliteta in B kvaliteta.”

“Drugi del testiranja je tehnični del, kjer izbrišemo vse podatke, popravimo in zamenjamo vse nedelujoče komponente. Nazadnje, preden produkte zložimo na prodajne police, ponovno potestiramo in opravimo kontrolo kakovosti. Rezultat obsežnega testiranja je dolga življenska doba naprave – po naših izračunih je to v povprečju nekje 5–6 let. 🙂 Našim napravam bi lahko rekli, da so obnovljene, a nam je izraz “rabljene” vseeno bolj ustrezen in pravičen do kupca.”

Poceni(PC), zmogljiv in zelen

Da zaključimo – z nakupom rabljene naprave privarčujete 469 € (za zgornji primer). Naprava je temeljito testirana in zanesljiva. Poleg tega pa varčujete tudi z naravo, saj z vsakim prenosnikom privarčujete 240 kg fosilnih goriv, 22 kg nevarnih kemikalij in 1500 l vode.

Za bralce Računalniških novic so pripravili promocijsko kodo PRIHRANI5 za 5 % popusta, ki traja eno leto, in sicer do vključno 25. 4. 2022.

Ponovna uporaba je kul, obiščite pocenipc.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.