RISE

Pravilo ’30 dni’ vam prinese prihranke

Sodite med tiste, ki se težko uprejo nakupu, četudi stvari ne potrebujejo nujno? Pred vami je nekaj nasvetov, kako se naučiti, da pred nakupom razmislite in začnete kupovati le tisto, kar res rabite.

Predvsem težavno je spletno nakupovanje, ko so lahko prsti prehitri in potrdijo nekup nečesa, česar sploh ne rabite. Marsikdo po prejemu naročila na dom ugotovi, da izdelka ne potrebuje, a se mu ga nato preprosto ne ljubi vračati in se ukvarjati z vračilom denarja, denar z računa pa kar kopni. Kako ukrepati v primeru impulzivnega nakupovanja?

Osnovnih 7 načel

  1. Kadarkoli začutite neizmerno željo po zapravljanju, naj gre za nakup čevljev, videoigre, kosa pohištva ali gospodinjskega aparata, se prisilite, da nakup za nekaj časa preložite. Zapustite trgovino oziroma zaprite spletno stran, če nakupujete preko spleta.
  2. Vzemite si čas za razmislek. Na list papirja napišite artikel, ki si ga želite. Napišite, kje ste artikel videli in ceno.
  3. Listek postavite nekam na vidno mesto.
  4. Naslednjih 30 dni si vzemite čas za razmislek, ali ta artikel zares potrebujete in ga nikar še ne kupujte.
  5. V 30 dneh preverjajte razpoložljivost in ceno artikla na drugih prodajnih mestih.
  6. Po 30 dneh boste vedeli, ali ste normalno ‘preživeli’ brez želenega artikla oziroma ali ga resnično potrebujete.
  7. V kolikor ste ugotovili, da stvar resnično potrebujete in je nakup upravičen, ga kupite. Če ne gre za večji nakup, si ga privoščite le, če imate dovolj privarčevanih sredstev.

Zakaj pravilo 30 dni?

Prednost 30-dnevnega pravila je, da ne gre za to, da bi se popolnoma izognili nakupu, temveč ga le prestavite na kasnejši čas. V tem času imate možnost pregledati trg in morda lahko kje enak artikel kupite ceneje. Po drugi strani imate možnost, da ugotovite, ali zadevo res potrebujete ali gre za trenutno željo po nečem.

S pomočjo 30-dnevnega pravila lahko privarčujete kar zajeten kupček denarja, pa še neuporabne stvari vam ne bodo jemale prostora na policah.


Avtor: Moj prihranek