RISE

Popsy.co: postavljanje profesionalne spletne strani v le nekaj minutah

Ste tudi vi eden izmed tistih malih podjetnikov, ki se zavedate, kako pomembna je spletna prisotnost, pa s postavitvijo svoje spletne strani še vedno odlašate, ker si ne morete privoščiti strokovnjaka, ki bi vam jo postavil, sami pa nimate dovolj znanja, da bi se projekta lotili sami? Prav za vas je tukaj nova platforma popsy.co, ki deluje po principu urejevalnikov tekstov in je zato zelo enostavna za uporabo, tako da si svojo spletno stran končno lahko postavite sami.

Soustanovitelj platforme je Miha Mlakar, ki je bil v preteklih mesecih z mednarodno ekipo tudi član prestižnega podjetniškega pospeševalnika Y Combinator. Tja sprejmejo le najbolj perspektivna podjetja, za katera verjamejo, da lahko spremenijo svet, ekipa Popsy pa se po končanem Demo dnevu že dogovarja tudi za investicijo v višini milijona dolarjev, s čimer bodo lahko platformo še naprej razvijali po meri uporabnikov brez predhodnega znanja postavljanja spletnih strani.

“Zelo zgovoren je podatek, da veliko ‘website builderjev’ že obstaja, pa vseeno večina ljudi ne zna narediti spletne strani in mislijo, da je za to treba najeti strokovnjaka. Trenutni programi so preveč zakomplicirani, naša filozofija pa je, da vsi razumemo programe, kot so urejevalniki besedil, zato smo razvili program za postavljanje spletne strani po principu urejevalnika, s tem da lahko dodajaš vse elemente, ki jih imajo spletne strani,” popsy.co pojasnjuje Mlakar.

Bodo WordPress izpodrinile enostavnejše platforme?

Konkurence, ki bi razmišljala podobno, je trenutno še zelo malo, je pa dejstvo, da se bo tehnologija slovitega WordPressa počasi umaknila novim, poenostavljenim programom, je prepričan podjetnik.

“Wordpress je star 19 let in še vedno dominira. 42 odstotkov spletnih strani je še vedno postavljenih na WP, čeprav bo skoraj vsak, ki ga je kdaj uporabljal, povedal, da je kompliciran in se ga je težko naučiti. Gre sicer za celoten ekosistem in bo trajalo dolgo časa, da se ga nadomesti, je pa zagotovo to tehnologija, ki je v odhajanju, ker je preveč zakomplicirana,” pojasnjuje Mlakar, ki z ekipo cilja predvsem na ustvarjalce digitalnih vsebin, ki so prisotni na družbenih omrežjih, ob tem pa si želijo imeti še spletno stran, kjer lahko predstavijo svoje produkte in jih tam tudi prodajajo.

Nove funkcije na platformi dodajajo tedensko. Še ta mesec bodo na primer v okviru prednastavljenih šablon, ki so na voljo uporabnikom, dodali obrazce, s katerimi lahko lastniki spletne strani zbirajo podatke uporabnikov – na primer email naslove za prijavo na newsletter. “Naslednje večje poglavje pa so plačila za digitalne vsebine, s čimer bodo uporabniki lahko preprosto prodajali denimo e-knjige, tutoriale, digitalne ilustracije in podobno ali zaklenili video vsebine samo za naročnike,” še napoveduje Mlakar, ki ima za sabo že pestro podjetniško pot.

Z izkušnjami še drugič v Y Combinator

Med drugim je bil s platformo Tingles, ki ponuja video vsebine za relaksacijo in ljudem z ASMR tehnikami pomaga zaspati, prav tako že v kalifornijskem Y Combinatorju, v Berlinu pa je spoznal Maročana Mourada Mourafiqa, soustanovitelja platforme Popsy. Z njim se je vrnil v program pospeševalnika, iz katerega izhajajo slovita podjetja, kot so Airbnb, Reddit, Dropbox in Coinbase.

“Da prideš zraven v Y Combinator, ni pomembna samo ideja, ampak tudi, koliko že imaš pokazati, pa tudi same izkušnje in ustanovitelji so velik faktor. Mene so že poznali in verjetno je tudi to vplivalo, da smo bili izbrani tudi tokrat,” razmišlja Mlakar, ki v pospeševalniku vidi dodano vrednost predvsem v tem, da so imeli tri mesece priložnost poslušati predavanja uveljavljenih podjetnikov, ki so bili nekdaj tudi sami člani pospeševalnika – med njimi ustanovitelji vseh prej omenjenih podjetij.

“Ni mogoče, da bi svetovno podjetje gradili samo iz Slovenije, moraš zaposlovati talente s celega sveta.”

“Ker je to v zaprtem krogu, dosti bolj brez zavor povejo njihovo zgodbo, kako so v resnici zgledali njihovi začetki, dajejo nasvete in te inspirirajo za tvojo podjetniško pot. Imeli pa smo tudi redne sestanke z YC parternji, s katerimi lahko rešuješ kakršnekoli težave,” je o slovitem programu povedal Mlakar, ki je z ekipo nekaj tednov preživel v Kaliforniji, tudi z namenom grajenja skupnosti in povezovanja s podjetniki v programu. To je partnerjem Y Combinatorja namreč izjemno pomembno, je dodal podjetnik, ki je zdaj spet v Sloveniji, še vedno pa veliko potuje nazaj čez lužo.

Kako kupci začutijo vez s podjetjem in mu pomagajo rasti

“Ni mogoče, da bi svetovno podjetje gradili samo iz Slovenije, moraš zaposlovati talente s celega sveta,” pravi Mlakar, čeprav se po letih življenja v tujini doma dobro počuti. Pisarno ima v MP Hubu, ki ga ocenjuje za najboljši coworking prostor, kar jih je kdaj imel priložnost videti. “Storitve so na nivoju, osebje in drugi sodelavci oziroma uporabniki so zelo prijetni. Najprej smo mislili, da potrebujemo svojo pisarno, pa smo videli, da je ne,” je še povedal podjetnik.

In kakšen nasvet bi še dal na podlagi svojih izkušenj mladim podjetnikom na začetku poti? “Zdi se mi izjemno pomembno, da ustanovitelj podjetja pokaže svoj obraz, da uporabniki in javnost vidijo, kdo stoji za projektom. Pomembno je, da snemaš videe, se pogovarjaš z uporabniki na družbenih omrežjih, ker to pomaga ljudem, da začutijo vez s podjetjem in ti pomagajo uspeti,” je še delil svoj nauk iz preteklih podjetniških zgodb, v katere je bil vpleten.


Vir: Mladi podjetnik