RISE

Podražitve tudi pri zimskih gumah!!

Tega, da se je v zadnjih mesecih praktično vse občutno podražilo, smo se (kislega obraza) nekako že navadili. A še vedno nas vendarle kakšna podražitev vseeno preseneti. Še posebej, če je občutna. In velikanska podražitev je (že) prišla tudi pri zimskih gumah, pa se povpraševanje sploh še ni povečalo.

Zimske gume so se že občutno podražile, pa je resnici na ljubo avgusta ob temperaturah, ki so segale do 30 stopinj, le malokdo pomislil na vožnjo v zimskih razmerah. Glede na letošnje trende gre kmalu pričakovati še večjo podražitev, ko se bo povpraševanje po zimskih gumah, ki so v Sloveniji obvezne od 15. novembra do 15. marca (dovoljena je tudi uporaba letnih gum z ustreznimi zimskimi verigami), močno povečalo. “Pnevmatike so se v primerjavi z lanskim letom že podražile za okoli 15 odstotkov. Poleg dodatnih podražitev pnevmatik proizvajalci napovedujejo manjšo proizvodnjo in s tem pomanjkanje pnevmatik v posameznih segmentih. Proizvajalci oziroma trgovci podražitve utemeljujejo z dvigom cen surovin, višjimi proizvodnimi stroški in višjimi stroški transporta,” pojasnjujejo na AMZS. Nove podražitve so glede na navedeno neizbežne, očitno pa se lahko zgodi, da bo v nekaterih segmentih celo zelo težko dobiti pnevmatike.  Goodyear Slovenija : Razlog podražitev inflacijski pritiski  Podražitev ne zanikajo niti v edinem slovenskem proizvajalcu avtomobilskih pnevmatik Goodyear Slovenija. “V zadnjih mesecih smo skladno s tržnimi gibanji cene naših pnevmatik zvišali,” se glasi odgovor iz kranjske tovarne. “V naši panogi in gospodarstvu na splošno se soočamo tudi z velikimi inflacijskimi pritiski, ki vplivajo na ključne elemente našega poslovanja, od proizvodne in oskrbovalne verige, do cen surovin in energije. Naše ekipe se agilno odzivajo in na vseh področjih iščejo načine, kako čim bolje obvladovati stroške,” so še pojasnili v Goodyearu. Vprašanja smo naslovili tudi na predstavništvo Continentala, a odgovorov nismo prejeli.

Res so se podražile Za koliko so se v praksi povišale cene zimskih gum, smo preverili tudi sami. Pridobili smo nekaj računov iz preteklih let in jih primerjali s cenami, ki so trenutno veljavne na slovenskem trgu. Presenečeni boste, za koliko so se gume podražile od novembra 2020, torej v obdobju manj kot dve leti.


Vzamemo primer iz novembra lani, ko je bilo, sodeč po računu, ki smo ga pridobili v uredništvu, za zimsko pnevmatiko Uniroyal, dimenzij 205/55/R16, skupaj z menjavo treba odšteti 83 evrov, septembra letos (prav tako skupaj z menjavo) pa 95 evrov. Podražitev? 14,5 odstotka. Če pogledamo dve leti nazaj, nas lahko boli glava Še bistveno večje podražitve je zaznati v primerjavi s cenami gum izpred dveh let. Vrednost računa iz 10. novembra 2020, ki smo ga pridobili v uredništvu, za štiri pnevmatike znamke Barum, velikosti 175/65/R14, je znašala 145,47 evra. In koliko bi zanje odšteli danes, torej po 22 mesecih? Pri istem prodajalcu bi za štiri enake pnevmatike danes odšteli 226,68 evra. Razlika? 81,21 evra. Pnevmatike so se torej do danes podražile za 55,8 odstotka vrednosti iz novembra 2020 (iz 36,37 evra na 56,67 evra na kos). Poglejmo si še en primer iz novembra 2020. Vrednost računa za štiri gume velikosti 225/55/R17 znamke Barum Polaris XL so znašale 306,07 €. Ker omenjeni trgovec ne ponuja več takšnih pnevmatik, smo se obrnili na najcenejšega ponudnika ta hip (glede na podatke portala ceneje.si), kjer bi za eno pnevmatiko odšteli 103,35 evra. Za štiri torej 413,4 evra. Razlika: 107,33 evra. Podražitev: 32,85 % glede na ceno iz novembra 2020. Ob vsem navedenem se zdi najboljša ideja ta, da se čimprej ozrete po zimskih pnevmatikah. Morda boste med srečneži in jih še uspeli dobiti po dokaj ugodni ceni.


VIR: MojPrihranek.si