RISE

Podjetniški RISE v Lukovici na podjetniškem srečanju

S strani občine Lukovica smo bili povabljeni na tradicionalno letno Podjetniško srečanje, katerega organizira županja mag. Olga Vrankar, katerega smo se z veseljem tudi udeležili.

Podjetniškega srečanja se je udeležil predsednik zadruge Podjetniški RISE Šmartno Litija, Gregor Berčon, ki pravi da je »lokalno lahko zmagovalno«! Predstavil jim je, da nam je v zadnjem letu in pol – torej prav v koronačasu – uspelo razviti živahen ekosistem, znotraj katerega se povezujejo mikro in mala podjetja ter društva, obrtniki, kmetje in tudi posamezniki, vidni pa so postali tudi skozi prevzem organizacije aktivnosti v okviru lokalne sobotne tržnice. Kot je zatrdil Berčon, so zelo odprti za sodelovanja, podjetnikom pa nudijo tako možnost najema prostorov kot aktivno vključitev v njihovo podjetniško skupnost, pa seveda ustrezno vidnost, možnost nadaljnjih izobraževanj in razvoja ter priložnosti za druženja ter predstavitve tako lokalnih kmetij, podjetnikov, obrtnikov kot tudi društev in drugih organizacij.

Podjetniškega srečanja se je udeležila tudi Mojca Štepic, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, ki je tudi tokrat podprla lukoviško podjetniško srečanje. Izpostavila je, da ima vsako podjetje svojo podjetniško pot in izkušnjo, kljub temu »pa se zagotovo za tek na dolge proge ne bomo mogli izogniti področjem, kot so raziskave, razvoj in inovacije, digitalizacija, krožno, zeleno, energetsko učinkovito, trajnostno gospodarstvo ter ne nazadnje gospodarstvo nasploh v dobri kadrovski kondiciji«. »Evropska komisija je potrdila slovenski načrt za okrevanje in odpornost, v okviru katerega bodo Sloveniji na voljo znatna nepovratna sredstva v višini 1,8 milijarde evrov in povratna sredstva v višini 705 milijonov evrov,« je poudarila Mojca Štepic. Kot je povedala Štepiceva, bo za podjetja različnih velikosti v obdobju 2021–2026 na razpolago 427 milijonov evrov, največji del za investicije v podjetjih in zagotavljanje podpornega podjetniškega okolja (37 %), za raziskave, razvoj in inovacije ter za turizem po 80 milijonov evrov, za digitalno transformacijo gospodarstva 56,5 milijonov evrov, od tega kar 44 milijonov evrov za krepitev uporabe naprednih tehnologij ter znanja in kompetenc zaposlenih, nadalje bo 28 milijonov evrov na voljo za podjetja, ki delujejo na področju lesarstva, 20 milijonov evrov bo na voljo za uvajanje konceptov krožnega gospodarstva, ki bodo podaljševali življenjsko dobo produktov in hkrati zmanjševali količino odpadkov, ter 5 milijonov evrov za energetsko učinkovitost. »Namen teh sredstev je olajšati okrevanje po koronakrizi in spodbuditi investicije v zeleni ter digitalni prehod. Država na tem mestu ne bo več dajala ‘odpustkov’, saj so to ne le nacionalne, temveč tudi evropske usmeritve, ki nas vse skupaj, sicer na različnih področjih, usmerjajo v bolj premišljeno, bolj zdravo, bolj varno in bolj trajnostno življenje ter delovanje,« je sklenila Mojca Štepic in zbrane pozvala k spremljanju spletne strani Občine Lukovica, kjer so na tri tedne objavljene aktualne informacije o nacionalnih in evropskih razpisih, so pa podjetnikom za dodatne informacije o razvojnih sredstvih na voljo tudi svetovalci Razvojnega centra Srca Slovenije.

Celotni opis prečudovitega Podjetniškega srečanja si preberite na njihovem lokalnem časopisu ROKOVNJAČ (stran 7)

 

 

Prav tako so o temu srečanju in o nas pisali v domzalec.si