RISE

Odpadni biomasi s hmeljišč so dali novo vrednost

V razvojnem centru Tecos so razvili inovativne in v celoti razgradljive sadilne lončke, izdelane iz novega biokompozitnega materiala na osnovi odpadnih vlaken hmelja.

S projektom Biothop vpeljujejo v hmeljarstvo biokrožno gospodarjenje. V okviru projekta so v celjskem tehnološkem centru Tecos razvili povsem razgradljive sadilne lončke. Pri izdelavi lončkov uporabljajo nov biokompozitni material na osnovi odpadnih vlaken hmelja in polimlečne kisline, so zapisali v prijavi na okoljski razpis.​

 

Lončki so povsem razgradljivi pri industrijskem kompostiranju EN13432. Z njimi lahko nadomestijo konvencionalne plastične sadilne lončke, ki so najpogosteje izdelani na osnovi fosilnih goriv.

 

Tecos, hmelj, hmeljevina, loncek, razgradljiv

Kaj je hmeljevina in kje jo pridobijo

Pri obiranju hmelja odpeljejo s hmeljišča skoraj celoten nadzemni del rastline, pri obiralnem stroju pa ostane rastlinska odpadna biomasa, trte in listi oziroma hmeljevina. Takšna organska masa je pomemben vir za vračanje hranil na kmetijske površine. Na hektarju zemljišč nastane na leto 15 ton hmeljevine. Skupaj proizvedejo v Sloveniji na leto okoli 24 tisoč ton hmeljevine. Uporabijo jo lahko kot gnojilo na njivah, ni pa to edina možnost njene uporabe.
Foto: arhiv Tecos
Organska masa na hmeljišču

 

Hmeljevina z višjo dodano vrednostjo

Hmeljevino lahko obdelajo in uporabijo kot ojačilo v plastičnih biokompozitih. Z obdelavo ji spremenijo materialne lastnosti in pridobijo izdelek z višjo dodano vrednostjo. Odpadno hmeljevino tako celovito izkoristijo.

Razvoj biorazgradljivega in kompostabilnega lončka za hitrorastoče poljedelske kulture so zasnovali v razvojnem centru orodjarstva Tecos. Pri tem so upoštevali tehnične zahteve, podprte s simulacijami brizganja plastike. Najprej so izdelali tridimenzionalni model sadilnega lončka, na njegovi podlagi pa orodje za brizganje biorazgradljivega materiala biothop.

Uspešno prestana testiranja

 

Lonček vsebuje biopolimerne materiale, poleg njih pa tudi okoli 20 odstotkov odpadne hmeljevine. Po funkcionalnosti je enak klasičnemu lončku in omogoča avtomatsko sajenje z namenskimi stroji. Lonček je uspešno prestal testiranje, pri katerem so ga več mesecev izpostavljali različnim vplivom, na primer namočenosti sadik, gnojilom in ultravijoličnim žarkom, so še zapisali v razvojnem centru orodjarstva Slovenije Tecos v prijavi na okoljski razpis.