RISE

Na avstrijskem Koroškem bodo reciklirali vodik. Poglejte, kako

Nemški proizvajalec polprevodnikov Infineon začenja na avstrijskem Koroškem proizvodnjo zelenega vodika. Najprej ga bodo uporabili pri izdelavi polprevodnikov, potem pa še za pogon rednih javnih avtobusov.

Decembra bo na avstrijskem Koroškem začelo redno voziti prvih pet avtobusov na vodik. Polnili jih bodo z regionalno in trajnostno proizvedenim vodikom, ki bo, kot pravijo, tudi recikliran. Kako?

Vodik bodo najprej uporabili v industriji, in sicer pri proizvodnji polprevodnikov. Po industrijski uporabi ga bodo v povsem novem obratu očistili z inovativnim postopkom, ga predelali in reciklirali za pogon avtobusov.

Projekt so imenovali H2Carinthia, z njim pa bodo prikazali, kako nove tehnologije omogočajo trajnostno delovanje v industriji, prometu in energetiki.

 

Na avstrijskem Koroškem želijo postati vzorčna avstrijska regija za uporabo vodika v industriji in mobilnosti. Kot pravijo, je jug Avstrije trenutno poslovno najzanimivejši za razvoj zelenih inovacij. Območje avstrijske Štajerske in Koroške štejejo za eno od najpomembnejših svetovnih tehnoloških središč za varstvo okolja in krožno gospodarstvo. Na območju razvija zelene rešitve približno 260 podjetij in raziskovalnih ustanov. Vzpostavili so zeleni tehnološki grozd, Green Tech Cluster, v okviru katerega se prepletajo industrijsko znanje, izkušnje in številne storitve, poudarek pa je na sodelovanju in izmenjavi.

Na avstrijskem Koroškem proizvedejo iz obnovljivih virov več kot 70 odstotkov toplote, več kot 90 odstotkov energije za daljinsko ogrevanje in vso električno energijo. Poleg tega so specifični izpusti toplogrednih plinov na kilogram mesa, mleka in jajc najmanjši prav na Koroškem, so še sporočili s koroške deželne vlade.