RISE

Mačkam prijazno okolje

Muce imajo, kot vsako živo bitje svoje potrebe.  Zunanje mačke jih zadovoljujejo same, notranjim pa moramo zagotoviti ustrezno okolje lastniki. Tako sebi in mucam omogočimo lepše in lažje sobivanje v stanovanju.

Mucam prijazno okolje vsebuje sledeče:

 • Informiranega lastnika: pozanimajte se o mačjih potrebah, značilnostih, navadah. Naprimer: mačke prespijo okoli 2/3 svojega življenja, lahko se stisnejo skozi odprtine v velikosti njihove glave, samičke so pogosto desničarke, samci pa levičarji, mačke lahko predejo, ko vdihnejo in ko izdihnejo, mlečne zobe zgubijo okoli 6 mesecev starosti, so zelo čiste – 1/3 budnosti namenijo lastni negi, plezanje navzgor je nagonsko, plezanja navzdol pa se morajo naučiti, prvo leto mačka doseže starost cca 15letnika, drugo leto 24letnika, kasneje pa se postara vsako leto za cca 4 človeška leta, če se mačka »pogovarja« z vami, najverjetneje v vas vidi vlogo matere, mačke živijo povprečno 15 do 20 let
 • Mačje stranišče: najmanj eno stranišče na mačko, čistite ga vsak dan, ne dišavite ga
 • Praskalnik: mačke rade praskajo, zato jim omogočite za to namenjene površine
 • Počivališča
 • Ležišče nad tlemi: vsak ima rad lep razgled, mačke še posebej

Vir: https://indoorpet.osu.edu/cats/basic-indoor-cat-needs
http://trupanion.com/blog/2013/03/41-things-you-probably-didnt-know-about-your-cat/

 

OPTIMALNO MAČJE STRANIŠČE

Mačke urinirajo tudi kot znak označevanja teritorija. Potrebo po markiranju jim lahko zmanjšamo z zagotovitvijo atraktivnega mačjega stranišča. Želimo si, da se muca ob uporabi stranišča dobro počuti.

Mačke se nagonsko izogibajo neprijetnim stvarem. To je lahko tudi umazano mačje stranišče.

Tu so štiri osnovne stvari, na katere moramo pomisliti, ko pripravljamo mačje stranišče:

 1. čistoča,
 2. oblika in velikost,
 3. mačji pesek,
 4. število stranišč in lokacije.

 

 1. Čistoča mačjega stranišča

Mačke so izjemno čiste. Namesto umazanega stranišča bodo raje izbrale čistejše okolje, kot je naprimer vaša preproga, postelja, zofa,… Da bi to preprečili, moramo dnevno odstranjevati iztrebke in umazan pesek, ter tedensko oprati stranišče z blagim detergentom.

 1. Oblika in velikost mačjega stranišča

Mačke imajo ponavadi raje velika, nepokrita stranišča. Nepokrita so lažje dostopna, velika pa omogočajo lažje gibanje v njem. Minimalni standard za mačji WC je, da mačka v njem lahko stoji in se obrne.

Boksi z visokimi stranicami ali zavihki na vrhu preprečijo sipanje peska čez rob, medtem ko mačka koplje po njem. Boksi z nizkimi stranicami pa so primernejši za mladičke in starejše mačke, saj le-te lažje zlezejo notri.

Na voljo so tudi pokriti WCji. Ti so med lastniki bolj priljubljeni, pa tudi nekatere mačke imajo rade več zasebnosti. Žal pa pokriti WCji zadržujejo več neprijetnega vonja in ga zato muca morda ne bo želela uporabljati.

 1. Mačji pesek

Sodeč po raziskavi, imajo mačke raje droben, neodišavljen pesek. Zato ne odišavljajmo peska in osveževalce prostora raje umaknimo od mačjega stranišča.

Ko najdete pesek, ki je vaši mački všeč, ga ne menjajte z drugimi znamkami. Če želite narediti spremembo, ji v drugem stranišču ponudite drug pesek in naj muca sama izbere, kateri ji je ljubši. Nasujte dovolj peska v stranišče, da bo muca lahko zakopala iztrebke (vsaj 5 cm globoko).

 1. Lokacija in število mačjih stranišč

Mačke imajo rade tišino in zasebnost med uporabo stranišča. Stranišče naj bo zato umaknjeno od naprav ali zračnikov, ki se nenadoma vključijo in lahko prestrašijo ubogo muco. Stranišče naj bo tudi lahko dostopno. Mesto ob pasji postelji ali za kavčem tako ni najbolj primerno.

Zlato pravilo glede števila stranišč je »eno stranišče na mačko plus eno«. V domovih z več nadstropji je potrebno zagotoviti stranišča v vsakem nadstropju.

Če ste zagotovili vse, kar je navedeno zgoraj in vaša muca še vedno ne uporablja mačjega stranišča, je morda bolna ali se počuti ogroženo v svojem okolju.

 

VAM SICER LJUBKA MUCA UNIČUJE POHIŠTVO? VSE O PRASKANJU

Praskanje je mačje naravno obnašanje. Praskajo, da raztegnejo svoje mišice, odluščijo staro povrhnjico, brusijo kremplje in puščajo svoj vonj. Praskalniki mački omogočijo praskanje in ohranjajo vaše pohištvo ter preproge.

Ko izbirate praskalnik za vašo muco, pomislite na sledeče.

 • Kaj vaša mačka rada praska?

Mačke, ki rade praskajo noge stolov ali vogale kavča, bodo verjetno raje uporabile pokončne praskalnike. Praskalnik naj bo tolikšen, da se mačka lahko iztegne navzgor po njem ter dovolj stabilen, da se ne prevrne. Mačke, ki praskajo preproge, bodo morda raje praskale ležeče praskalnike.

Večina mačk rada praska po hrapavih praskalnikih, ki jih lahko luščijo. Praskalniki iz sisala so zanje idealni, saj omogočajo praskanje in so hkrati dovolj trpežni za večkratno uporabo.

 • Kje vaša mačka praska?

Mačke s praskanjem nanašajo svoj vonj in tako označujejo svoje ozemlje. Pogosto praskajo predmete blizu svojega ležišča (da se lahko pretegnejo po počitku) in podboje vrat, zato je smiselno praskalnike namestiti na ta mesta. Če je v gospodinjstvu več mačk, potrebujejo več praskalnikov (pokončne in ležeče). Postavite jih tudi tja, kjer se mačke zbirajo, npr. na poti do hrane, vode in mačjih stranišč.

 • Zakaj moja mačka noče uporabiti praskalnika?

Pomislite na njene praskalne navade in namestite podobne paskalne predmete. Ko ste našli primeren praskalnik, ga namestite v bližino predmeta, katerega nočete, da ga praska. »Prepovedani predmet« prekrijte s čim, česar mačka ne mara, npr. dvostranskim lepilnim trakom, aluminijasto folijo, brusnim papirjem itd. »Prepovedani predmet« lahko tudi poškropite z vonjem citrusov, parfumom ali drugim vonjem, ki ga mačke ne marajo. Ne uporabljajte strupenih snovi.

Ko vaša mačka dosledno uporablja praskalnik, ga zelo postopoma (max 10 cm na dan) premikajte proti lokaciji kjer si želite, da bi bil, upoštevajoč mačje želje J

Striženje krempljev mačkam

Striženje ostre konice kremplja mačkam je »enostaven« način zmanjšanja škode zaradi praskanja. To lahko počnete enkrat tedensko. Uporabite za to namenjene klešče, da ne poškodujete kremplja.

Pred striženjem krempljev, mačko navadite na prijemanje tačke. To lahko storite z božanjem tačk in krempljev, medtem, ko ji daste priboljšek. Postopoma stopnjujte prijemanje tačke – nežno stisnite šapico zgoraj in spodaj, da se pokažejo krempeljčki.

Blizu začetka kremplja boste videli rožnato področje. Tam se nahajata žilica in živec. Ne strizite tam, ker lahko povzročite krvavitev in bolečino. Odščipnite le ostro konico kremplja. Na začetku postrizite le eno tačko v enem dnevu, da se muca postopoma privadi na striženje.

Tule je video, ki prikazuje striženje krempljev pri mački.

Če ne želite striči krempljev svoji mački, ji na konice krempljev lahko namestite ščitnike krempljev (npr. Soft Paws).

Foto vir:

 • Natural pet foods
 • Pro virtus
 • Žverce.si

Vir: https://indoorpet.osu.edu//cats/basicneeds/scratching

 

Prvo mačje pravilo: »Ne moti! Spim.«

Muce so najbolj ranljive, medtem ko spijo. Zato ni čudno, da raje spijo tam, kjer se počutijo varne. Ponavadi si izberejo tiha in udobna mesta, kjer se lahko umaknejo ostalim članom družine. Ni redko, da si za spanje izberejo vrhnjo polico kuhinjske omarice, prostor pod posteljo, mačje drevo, vašo posteljo ali zofo.

Lastniki, ki ne želite, da muca spi na vaši postelji, ji ponudite zatočišče v mirnem delu hiše/stanovanja, kjer ni stalnega vrveža. Naj se tam počuti udobno in varno. Še vedno pa naj ima dostop do hrane, vode, stranišča, praskalnikov, polic in igrač.

Lahko kupite mačjo posteljo, vendar so mucam mehke in tople odeje ter brisače ravno tako privlačne, poleg tega pa jih še enostavneje operete.

Kjerkoli si vaša muca izbere, da bo počivala, je ne motite. Tudi ljudje ne maramo, da nas motijo med spanjem. Tako vas bo še raje poiskala za druženje, ko se bo naspala. 😉

 

Zakaj mačke potrebujejo igrače

Prednice domačih mačk so si morale ujeti insekte, ptice, miši in druge male živali, da so preživele. Ker so morale ujeti 10 do 20 prigrizkov na dan, so morale biti pripravljene napasti takoj, ko so opazile plen. Notranjim mačkam ni treba več loviti kosila, a vseeno rade »plenijo«.

Zalezovanje in napadanje »plena« jih osrečuje, vzdržuje zdrave in aktivne. Na razpolago imamo mnogo različnih vrst igrač, ki simulirajo mačji plen. Lahko jih bodisi kupite ali izdelate sami. Mačke imajo rade igrače, ki piskajo, cvilijo, se tresejo, skačejo, odbijajo, vozijo ali nihajo, saj jih spominjajo na vabljivo, premikajoče se kosilo.

Ponudite jim kosmato miško, ki se oglaša in premika. Nekatere vsebujejo mačjo travo. Spustite igračo mimo mačke in videli boste, če ji izgleda kot kosilo ;).

Mačke imajo rade tudi viseče igrače, ki so preko vrvice privezane na palico. Med igro-lovom oponašajo svojo naravno hitrost in okretnost. Lahko se zelo vživijo v napadanje plena, zato pazite, da ne požrejo delčka igrače.

Žogice so naslednja odlična igrača, ki jim omogoča tekanje in lovljenje. Nekatere lahko napolnite s priboljški in tako spodbujate igro. Mucke dobijo občutek, da zalezujejo in lovijo svoj plen.

Ni pravila glede števila igrač, vendar naj se med seboj razlikujejo, saj se mačke igrač naveličajo. Najbolje, da jih imajo na voljo le nekaj časa, potem jih zamenjate z drugimi, ki so bile prej pospravljene (rotacija). Če se mačke naveličajo igrač, več spijo in se zato lahko zredijo.

Včasih se na neko igračko navežejo do te mere, da ob njej spijo. Tiste igračke ne vključite v rotacijo.

Mačke se rade igrajo s čisto preprostimi rečmi, kot so v kroglo zmečkan papir, plastični pokrovčki, rolice papirja, vatirane palčke, papirnate brisačke,…

Mačke potrebujejo zbirko igrač, katere lahko kotalijo, planejo nanje, jih ujamejo in grizejo, prenašajo ter lovijo. Naj se igrajo, pazite le, da je varno.

Zaradi svoje plenilske narave imajo mačke rade vizualno stimulacijo. Omogočite mačkam pogled skozi okno, saj rade opazujejo gibanje (ptice, ribe, glodavce, insekte). Lahko jim zavrtite kakšen video s podobno vsebino.
Več o svetu igrač si preberite TUKAJ

AVTOR ČLANKA: MEDIVET; Klavdija Tomažič s.p.

PREBERITE TUDI: Zdravi pasji priboljški?