RISE

Lokalno je zmagovalno: Pivovarna Volk Turjaški

LOKALNO JE ZMAGOVALNO je serija predavanj oz. predstavitev primerov dobrih praks lokalnih podjetnikov, umetnikov, obrtnikov, društev…

Tokrat se nam bo pridružil Matjaž Anžur, ki na gradu Sveta Jurjeva Gora v svoji družinski pivovarni vari pivo Volk Turjaški, v katerega vlogo se prelevi tudi sam.

PROGRAM

-Volk Turjaški nam bo pojasnil, kako je pri nas odpreti pivovarno, kakšna dovoljenja moraš imeti, svojo zgodbo, kako iz nič postaviti lastno pivovarno ter kako domačijo oz. kmetijo nadgraditi v nekaj več. Predstavil bo znamko piva Volk Turjaški, kako vari pivo ter kakšne vrste piva ponuja in navdihe za nenavavadne lastne recepte piva.

-Degustacija različnih vrst piva.

-Možnost nakupa

-Vprašanja udeležencev.

O Volku Turjaškem:

Ideja se je rodila pred več kot petnajstimi leti na nekem potovanju na Češko s piscem knjige o pivu Borivojem Repetom. A minilo je kar precej časa, da je pivovarna resnično dosegla nivo varjenja kvalitetnega piva. Mnogo litrov je ob eksperimentiranju šlo po zlu, a danes varijo delikatesna polnjenja po sto pivskih steklenic različnih tipov piva. Poleg ustaljenega plzenskega tipa Ležaka, so ponosni tudi na lastne recepte Jantarnega, Jabolčnega, Rožmarinovega, Kavinega, Pelinovega, Resinega in še kaj bi se našlo. Njihov cilj je ustvariti pivovarsko klet večih žlahtnih okusov piva nekako po vzoru vinskih kleti.

Za pivo so ključni štirje elementi: slad, to je pražen ječmen, kakovostna voda, hmelj in kvasnice. Postopek je dolgotrajen. Slad namaka v vodi na različnih temperaturah, ko se škrob spremeni v sladkorje, to pretoči v drug kotel, kjer se začne pivo kuhati, doda hmelj, potem preko hladilne naprave tekočino pretoči v fermentacijsko posodo, doda kvasnice in v približno sedmih dneh nastane mlado pivo, ki mora odležati kar tri mesece, da nastane pravo pivo. Njegov okus je odvisen od več dejavnikov: vrste kvasnic ter vrste in načina praženja ječmena.

Svojo zgodbo in pot pa nenehno dopolnjuje. Tako je domačijo, ki jo je prevzel pred dvemi leti nadgradil z lokostrelskimi dogodki, želi pa vzpostaviti še turistično dejavnost – edinstvena prenočišča, kulinarične in viteške dogodke, v eni od cerkva pa tudi galerijske in koncertne dogodke.

Volk Turjaški – Grad Sveta Jurjeva gora

SPLOŠNE INFORMACIJE:

Število mest je omejeno, zato priporočamo čim prejšnjo prijavo.

Predavanje in degustacija trajata 2,5 ure do 3 ure.

Na voljo so brezplačna parkirišča.

PRIJAVE sprejemamo na email: info@rise.si

Prijavnina se da na degustaciji.

Najdete nas na naslovu Breg pri Litiji 54, Litija; vhod s ceste pri Predilnici Litija, nahajamo se v isti stavbi, kakor Lesokras in Poker d.o.o., nasproti Makplast-a; prvo nadstropje.