RISE

Koraki pred 3D printanjem

Za čim boljšo izkušnjo s 3D printanjem je dobro poznati, kako se postopka sploh lotiti. Nekatere stvari se morda zdijo preveč osnovne, a le tako boste zagotovo dobili popoln 3D model. Vas zanimajo najbolj pomembni koraki pred 3D printanjem?

OBLIKOVANJE 3D MODELA

3D model lahko pripravite v poljubni programski opremi za 3D oblikovanje. Kasneje ga je treba prevesti še v skript strojnih navodil, da jih lahko 3D printer prebere. To se naredi s programsko opremo za rezanje, bolj poznano kot “slicer” (angl.), npr. FlashPrint. Ob tem, ko svoj 3D model uvozite v “slicer”, lahko v njem prilagoditve določene nastavitve svojim zahtevam. Nastavite lahko številne pomembne parametre, kot so hitrost in temperatura 3D printanja, debelina stena, odstotek polnila (“infill”), višina slojev in mnogi drugi.

Datoteka, ki jo boste dobili, je sestavljena iz G-kode, torej “jezika” 3D printerjev in CNC strojev. G-koda je pravzaprav dolg seznam navodil, ki jih bo 3D printer upošteval pri izdelavi vašega 3D modela.

PRIPRAVA PODPOR ZA 3D PRINTANJE MODELA

Za kakovosten 3D model je za previsne dele večkrat potrebno dodati podpore. Ena od glavnih funkcij “slicerja” je analizirati model in ugotoviti, ali naj ustvari podpore ali ne. Omogoča vam, da izberete, kam boste postavili podpore in kako gosto razporejene naj bodo. Nekateri uporabnikom ponujajo celo možnost izbire različnih vrst podpornih struktur, ponavadi iz PVA ali pa HIPS materiala.

HRANJENJE FILAMENTA ZA 3D PRINTANJE

Shranjevanje filamentov je eden izmed pomembnih vidikov 3D printanja. V kolikor imate odprtih več kolutov, lahko sčasoma absorbirajo preveč vlage. Najbolje je, da odprt filament čim prej porabite, sicer pa ga shranjujete v vakuumsko zapakirani embalaži ali pa Filament Drying Station. Slednja je bila narejena ravno za te namene.

PRIPRAVA VAŠEGA 3D PRINTERJA

Tako kot vse naprave, tudi 3D printerji potrebujejo redno vzdrževanje, da delujejo nemoteno. Potrebno je slediti nekaj korakom, da bo 3D printer pripravljen za brehibno delovanje.

1. Čiščenje delovne površine:

Po 3D printanju je vedno priporočljivo dobro obrisati delovno površino. V kolikor je na njej lepilo, lahko uporabite kuhinjsko gobico, milo in toplo vodo, da ga odstranite. Pri čiščenju upoštevajte vsa navodila proizvajalca 3D printerja.