RISE

Kako si pomagati, ko ste po miselnem delu izžeti

Ves dan ste miselno delali in zdaj ste izžeti. Utrujeni, pred seboj vidite le še posteljo. Toda hkrati si želite čim prej zaključiti projekt. Ali je pametno, da še malce »stisnete« in dokončate še to, kar je ostalo? Znanost pravi, da ne.

Opravljanje miselno zahtevnih opravil več kot 6 ur povzroči, da se v prefrontalnem korteksu začne nabirati glutamat. Gre za molekulo, ki ima svojo vlogo pri učenju in pomnjenju, a je v visokih količinah lahko strupena.

Utrujenost tako morda ni nič drugega kot odziv možganov, s katerim želijo ti preprečiti nabiranje glutamata, pojasnjuje dr. Antonius Wiehler s pariškega inštituta za raziskave možganov. Z drugimi besedami, občutek utrujenosti je način, s katerim vam možgani sporočajo, da je čas, da se ustavite, da se raven glutamata ne bi več povečevala.

Kako obnoviti delovanje možganov po napornem miselnem delu?

Človek ni stroj. Po miselno napornem dnevu možgani potrebujejo počitek. »Pomembni so odmori in spanje,« poudarja Wiehler. Ljudem, ki se srečujejo z miselno napornim delom, svetuje redne 10 do 15-minutne odmore čez dan ter polnih 8 ur spanja ponoči.

In še nekaj polaga na srce: pomembne odločitve prihranite za takrat, ko ste spočiti. Raziskava je namreč pokazala, da ljudje, utrujeni od celodnevnega miselnega dela, sprejemajo manj optimalne odločitve. Namesto odločitvam, ki na dolgi rok prinašajo boljše rezultate, dajejo prednost tistim izbiram, ki dajejo takojšen učinek, četudi na račun slabših rezultatov.


Avtor: Zdravo