RISE

Kako objaviti svoje podjetje na Googlu in Google Zemljevidih?

Ste lastnik podjetja, restavracije, lokala, ali kakšnega druge poslovne dejavnosti in še niste na Googlu, ali Google Maps? Za vas smo pripravili kratek vodnik, kako postaviti vaše podjetja na Google, da bi do vas prišlo čim več potencialnih strank.

Da imamo podjetje na Googlu – pa naj bo to restavracija ali preprosti domači frizerski salon, je pomembno, saj na tak način pridemo do večjega števila strank, povežemo se z ostalimi in konec koncev pomembno pripomoremo k uspehu posla.

Poleg vsega takoj postanemo bolj legitimni in vidni, še posebej, če se pojavimo na Google Maps.

Pa si poglejmo, kako lahko sami dodamo svoje podjetje na Google in po svoje uredimo Google “business” stran.

Kako dodati podjetje na Google?

 

Opozoriti vas moramo, da se lahko zaporedje korakov razlikuje, odvisno od tega kaj točno izberemo na vsakem koraku in kakšen tip poslovne strani kreiramo.

 1. Najprej odpremo Googlovo stran My Business in se vpišemo v svoj poslovni račun. Ali pa ustvarimo Googlov račun za svoje podjetje, in sicer na strani Google sign-in, kjer izberemo “Create account”.
 2. Na My Business domači strani izberemo “Manage now” in potem na naslednjem oknu v iskalnik vnesemo ime podjetja oz. posla, ki ga vnašamo. V spustnem meniju pod iskalno vrstico izberemo “Create a business with this name”. *Če se ime in naslov podjetja že pojavita v spustnem meniju, to pomeni, da je podjetje že v sistemu in je vse, kar morate narediti to, da podjetje označite kot svoje – če je temu tako, potem izberite to opcijo in sledite navodilom.
 3. Na naslednji strani vnesemo “Business name” in “Business category” (na primer restavracija, prodajalca, frizerstvo itd.). Nato izberemo “Next”. V nadaljevanju bomo lahko dodajali dodatne kategorije. *Spodaj lahko vidite primer.
 4. Naslednje, kar moramo izbrati je, ali želimo, da se naša lokacija pojavi na Google Maps. Če dodajamo na primer restavracijo ali karkoli drugega, kar je javno dostopno, potem je pojavnost na Google Maps vsekakor zelo dobrodošlo. Če pa dodajamo zgolj nek manjši privatni posel, ki ga vodimo od doma, je verjetno bolje, če zadržimo podatke o lokaciji zase. Nato izberemo “Yes” ali “No” in potem “Next”.
 5. Če se odličimo, da bomo prisotni na Google Maps, potem nas bo naslednje okno vprašalo po naslovu. Če pa se odločimo, da bomo točno lokacijo zadržali zase, potem se bo na naslednjem oknu pojavilo vprašanje, kjer vnesemo področje poslovanja. Tam izpolnimo relevantne informacije in izberemo “Next”.
 6. Naslednji korak je vnos telefonske številke in spletne strani, ki je vezana na naše podjetje in nato klik “Next”. Če slučajno še nimamo spletne strani, lahko s klikom na “Get a free website based on your info” prosimo Google, da nam avtomatsko sam kreira spletno stran.
 7. Na naslednji strani se odločimo in izberemo, ali želimo, da nam Google Business pošilja posodobitve in priporočila za naše podjetje, na koncu izberemo “Next”.
 8. Če se odločimo, da ne bomo vnesli naslova, bomo morali vnesti osebni elektronski naslov, s katerim bomo lahko potrdili obstoj podjetja. Ta elektronski naslov javnosti ne bo viden. Torej, vnesemo naslov in kliknemo “Next”, ali pa izberemo opcijo “Verify later”, s katero postopek verifikacije preložimo.
 9. Kliknemo na spustni meni, v katerem izberemo način verifikacije podjetja. Nabor metod verifikacije je odvisen od tipa podjetja. Na primer, lahko se vam pokaže zgolj opcija “Postcard by mail”. Tukaj so vsi načini verifikacije na Googlu: preko elektronske pošte, po telefonu, po pošti.
 10. Naslednji korak je sestavljen iz serije nastavitev Google My Business strani. V profil podjetja lahko dodamo podatke o delovnem času, nastavitve glede možnosti komunikacije, napišemo lahko kratek opis, naložimo fotografije in prevzamemo $100 oglaševalskega kredita z uporabo platforme Google Ads.
 11. Ko dodamo vse te infomacije, pridemo do Google My Business računa, kjer lahko dodamo še nekaj informacij, kot so logotip podjetja in recimo soustanovitelje.

Pomembno: Nekatere funkcije za posodobitev profila podjetja so morda v Google Zemljevidih drugačne kot Iskanju Google, poleg tega se morda razlikujejo tudi glede na operacijski sistem. Če želite, da so podatki o podjetju v Googlu točni in aktualni, lahko uredite profil podjetja v Googlu. Če želite pomagati potencialnim strankam, da vas najdejo in izvedo več o vašem podjetju, lahko spremenite podatke, kot so naslov, delovni čas, podatki za stik in fotografije.

Če tega še niste storili, dodajte podjetje ali izkažite, da ste njegov lastnik, nato pa preverite profil podjetja, da bo primeren za prikaz v Iskanju Google, Zemljevidih in drugih Googlovih storitvah.

Podatke lahko uredite tudi pred preverjanjem podjetja. Spremembe lahko vključujejo ime, kategorijo, naslov, delovni čas, telefonsko številko in spletno mesto. Po odobritvi je te spremembe mogoče objaviti, preden je podjetje preverjeno v Iskanju Google in Zemljevidih. Nekateri lastniki podjetij bodo morda vseeno morali preveriti svoje podjetje, preden bodo lahko uredili svoje podatke.

Vir:  Računalniške novice