RISE

Kako izboljšati lokalno uporabniško izkušnjo?

Splet in mobilniki so postali glavni način iskanja informacij. Prek različnih online platform uporabniki iščejo informacije iz fizičnega sveta okoli njih.

»Local CX« ali lokalna uporabniška izkušnja se največkrat povezuje zgolj z malimi lokalnimi podjetji. A igra tudi pomembno vlogo pri podjetjih z več poslovalnicami. Zakaj? Ker je več kot 53 % vseh iskanj na Googlu lokalnih.

Lokalna uporabniška izkušnja vključuje izkušnjo strank na online (spletnih) in offline (fizičnih) stičnih točkah. Priča smo namreč naraščajoči hibridni nakupni poti, kjer stranke pričakujejo enako uporabniško izkušnjo tako na spletu kot na fizični lokaciji.  Pogosto uporabniki na primer nekaj najdejo na spletu, nato pa to želijo pogledati v živo v najbližji poslovalnici … Zato želijo in pričakujejo, da online in offline odražata enako podobo podjetja.

3 koraki za izboljšanje lokalne uporabniške izkušnje

Online svet ponuja ogromno stičnih točk z uporabniki. Zato je treba poskrbeti, da so informacije točne in ažurne, da bi vas stranke našle, poklicale ali obiskale. Lokalno uporabniško izkušnjo lahko izboljšate v 3 korakih.

Točni in ažurni online profili

Temelj lokalne uporabniške izkušnje predstavljajo spletni profili podjetja ali poslovalnic. Ti morajo vsebovati točne in čim bolj natančne informacije. Spletni oziroma t.i. online profili so prva stična točka s strankami. Netočni ali nepopolni podatki lahko hitro preprečijo začetek nakupne poti.

Stranke pri lokalnem iskanju iščejo informacije o delovnem času, lokaciji, telefonski številki in ponudbi. Če se lahko zanesejo na te informacije, bodo imele dobro uporabniško izkušnjo in izboljšano zaupanje. Primer: neko slovensko podjetje s 15 poslovalnicami po Sloveniji je poskrbelo za ažurne in enotne online profile ter tako izboljšalo prikaze za 70 % in klike na navigacijo za 30 %.

Upravljanje z online ocenami

Online ocene imajo vedno večji pomen, saj predstavljajo nekakšna priporočila strank. Vplivajo na odločitev strank, katero podjetje izbrati, obiskati ali poklicati. Stranke jim bolj zaupajo kot samim opisom izdelkov ali storitev. Pri online ocenah velja eno pravilo, in sicer da nanje odgovorite.

Objavljanje aktualnosti

Če vas v današnjem času stranke ne najdejo na spletu, vas zagotovo ne bodo izbrale. Nato pa se odločajo na podlagi informacij in ocen. Če v svoji bližini najdejo 3 podobna podjetja, jih lahko dodatno prepričata kakšna akcija, popust … Tako npr. podjetje s 15 poslovalnicami po Sloveniji redno objavlja kataloge na Google profilih poslovalnic. Vsakič, ko stranke najdejo njihovo poslovalnico, vidijo aktualni katalog.

Google business profil

Pri lokalni uporabniški izkušnji ima največjo vlogo Google business profil podjetja. Zato je prvi korak, da v njem dopolnite podatke, kot so dejavnosti, telefonska številka, opisi, slike, produkti …

Ko govorimo o online ocenah, je tudi tukaj Google profil v ospredju. Omogoča namreč, da uporabniki ocenjujejo vaše podjetje.

Prikazovanje Google profila podjetij je odvisno od 3 dejavnikov: relevantnosti iskanja oz. kaj stranka išče, lokacije oz. bližine in prepoznavnosti podjetja na Googlu. Na tako imenovano prepoznavnost pa vplivajo online ocene, dejavnost, kliki na Google profil in vpisi podjetja v ostalih digitalnih platformah.

Pirsov Razširjen vpis

Učinkovito lokalno uporabniško izkušnjo lahko ustvarite in upravljate s Pirsovim Razširjenim vpisom. Gre za orodje, ki ga uporablja že več kot 1,3 milijona podjetij po vsem svetu. Omogoča vpis podjetja v digitalne platforme na enem mestu in preprosto posodabljanje podatkov. Omogoča povezavo z Google profilom podjetja ter posledično spremljanje ocen, odgovarjanje nanje, dodajanje Google objav in spremljanje statistik prikazov in klikov na Googlu (klik na navigacijo in telefon). Primeren je za vsa lokalna podjetja, ki želijo, da jih stranke najdejo, obiščejo ali pokličejo. Nujen je za tista podjetja, ki nimajo spletne strani. Za druga pa je dodaten vir strank. Podjetjem z več poslovalnicami omogoča preprosto upravljanje z online podatki poslovalnic z enega mesta in s tem upravljanje z lokalno uporabniško izkušnjo. Več na www.razsirjen-vpis.si (P.R.)