RISE

Kako digitalni marketing vpliva na prodajno uspešnost?

Digitalni marketing je eden izmed najbolj priljubljenih načinov, kako podjetja skušajo povečati prodajo.

Zakaj je digitalni marketing tako pomemben, kaj je skrivnost njegovega uspeha in kako se razlikuje od klasičnega marketinga, smo vprašali Roka Makovca, direktorja spletne agencije IT Melona.

Z adventom interneta se je pojavil digitalni marketing. Kako se ta razlikuje od klasičnega oglaševanja?

Digitalni marketing je trenutno najbolj merljivo orodje. Pri klasičnem marketingu, na primer radio ali televizija, lahko le približno ocenimo, koliko uporabnikov si je ogledalo določeno vsebino. Na spletu pa lahko točno določimo število obiskovalcev ali kupcev in koliko časa so se le-ti zadrževali na določeni kategoriji, izdelku, oglasu in podobno. Pri oglasih na primer imamo natančen vpogled, koliko klikov je bilo zabeleženih, koliko oseb je videlo oglas, koliko uporabnikov je kupilo izdelek preko določenega oglasa. Skratka imamo vpogled v celotno nakupno pot uporabnika na oglaševani spletni strani.

Glavne prednosti digitalnega marketinga so torej sledljivost, beleženje podatkov in možnost reagiranja na podlagi zbranih podatkov in analitike.

Katere so tiste prave digitalne strategije, ki bi jih morali uporabljati upravljalci spletnih strani?

Na prvem mestu je nedvomno načrt in izdelava marketinške strategije. Velikokrat se zgodi, da podjetje od samega začetka nima izdelanega načrta in bolj ali manj dela na slepo oziroma na kratki rok. Če pa te med kampanjo usmerja dobro izdelana strategija, potem je veliko večja verjetnost, da bo podjetje doseglo cilje, ki si jih je zastavilo. Pravilno zastavljena strategija predstavlja do 80% uspeha kampanje.

Strategija je prvi korak. Določiti oziroma prepoznati potencialne kupce je naslednji. Tukaj je v ospredju, kako dobro podjetje pozna svojo ciljno publiko. Ni pomembno, kaj je všeč podjetju ali oglaševalcu znotraj podjetja, pomembni so le podatki, ki nas usmerjajo k prilagajanju strategije za maksimalno vračilo naložbe. Pogosto se zgodi, da kampanje slonijo na osebne preference podjetja ali posameznika, kar ni recept za marketinško uspešnost.

K oglaševanju je potrebno pristopiti celostno, kar pomeni, da oglaševanje izključno na Googlu ali Facebooku ni dovolj. Pripraviti je treba celovit načrt, ki lahko pokriva vse spektre oglaševanja.

Kateri uporabniki so bolj pomembni za uspešnost digitalne kampanje? Mobilni ali spletni?

Oboji so zelo pomembni. Mobilni uporabniki v tem trenutku zagotovo pokrivajo večji delež, še posebej, ko govorimo o nakupih nižjega cenovnega razreda. Pri produktih višjega cenovnega razreda se prvotna interakcija odvija na mobilnih telefonih, dejanski nakupi pa se dokončajo na računalniku, na katerem je primerjava izdelkov in samo raziskovanje izdelkov lažje kot pa na telefonih.

V vsakem primeru pa si ne smemo dovoliti, da izključujemo ene ali druge profile uporabnikov. V IT Melono smo »mobile-first«, potem pa odvisno od oglaševanega izdelka prilagodimo naše oglaševanje še za spletne uporabnike.

S katerimi orodji bi morali razpolagati spletne strani/trgovine in oglaševalci?

SEO optimizacija je zagotovo na vrhu seznama digitalnega marketinga. Če spletna trgovina ali spletna stran ni na prvi strani Google zadetkov, potem za uporabnike ta stran ne obstaja. Potrpežljivost uporabnikov vsako leto pada, hitra absorpcija je trenutno najpomembnejša, kar je neposredno povezano s položajem na Googlu. Enako velja za hitrost prikaza spletne strani, katera se mora odpreti v manj kot 3 sekundah, drugače se eksponentno poveča možnost, da bo obiskovalec zapustil spletno stran.

Kar se tiče uporabe orodij, kot smo že omenili, je potrebno k marketingu pristopiti celostno. Ko imamo enkrat vzpostavljeno bazo bralcev/kupcev/naročnikov, je med vsemi orodji zagotovo mailing tisto orodje, ki najbolj vpliva na prodajno uspešnost. Mailing je odgovoren za približno 65 % vseh nakupov. To velja za vroče kupce, torej za tiste, ki se že zanimajo za oglaševane produkte. Privabljanje hladnih kupcev primarno poteka preko socialnih omrežij, vendar bi tukaj izpostavili še pomembnost klicnih centrov in SMS obveščanja.

Mailing pa kljub vsemu ne pomeni samoumeven uspeh. Še vedno je potrebno sestaviti strategijo. Začne se pri dobrem naslovu, ki mora poskrbeti za dober prvi vtis. V nadaljevanju je vse v rokah dobre vsebine, ki jo kupci želijo prebrati. Dobra strategija je v tem času še toliko bolj pomembna, saj potrošniki mesečno, tedensko ali celo dnevno prejemajo promocijska sporočila. Zaradi te nasičenosti so odjave od tovrstnih sporočil nekaj vsakdanjega, zato je pomembno, da je vsebina mailinga uporabna in na nivoju.

V IT Melona se uvrščamo v prodajno-marketinško podjetje, kar pomeni, da se poleg oglaševanja osredotočamo predvsem na prodajo.

Kako pomembna so družbena omrežja za digitalni marketing? Katere platforme bodo najbolj pomembne v prihodnosti?

Uspeh TikToka med pandemijo je dobro zabeležen. Mladi so se zgrnili nad to relativno mlado platformo. Privabila jih je predvsem kratka in zabavna video vsebina. Po pandemiji je moč opaziti tudi vse več starejših uporabnikov iz enakih razlogov. Facebook, ki se ga v zadnjih letih drži sloves kot spletišče starejših uporabnikov, je še vedno zelo pomemben. Je kot nekakšna digitalna osebna izkaznica. Instagram je v fazi velikih sprememb in se stalno prilagaja novim trendom na spletu.

Družbene platforme bodo še dolgo časa z nami in njihov vpliv nikakor ne gre zanemariti.

Kako je z industrijo vplivnežev?

Influencerstvo lahko prinese opazen rezultat, vendar je potrebno pri teh sodelovanjih biti previden in selektiven. Pri nas s predhodno analizo razločimo med vplivneži s kupljenimi sledilci in vplivneži, ki imajo organsko bazo sledilcev. Potem izbor vplivneža prilagodimo glede na stranko in oglaševani produkt. Kljub napovedim, da naj bi vplivneži izgubili svoj vpliv, smo sami mnenja, da influencerstvo v Sloveniji še vedno raste. Gre za ogromne baze sledilcev, ki zaupajo dotični osebi in tovrstno zaupanje ne razpade kar čez noč. V IT Melona smo zelo strateški pri izboru vplivneža. Ne iščemo posameznike, ki oglašujejo vsepovprek, ampak smo raje osredotočeni na vplivneže s kredibilnostjo, ki ne skačejo med konkurenčnimi izdelki.

Za določene branže influencerstvo še vedno in še nekaj časa bo spadalo med najbolj pomembne marketinške kanale.


Če želite izvedeti še več oziroma podrobno pobrskati po zakladnici znanja, ki jo premorejo strokovnjaki agencije IT Melona, ste vabljeni, da se 4. oktobra udeležite marketinške konference 8. Digitalni laboratorij. Za naše bralce so pripravili posebno promocijsko kodo RACUNALNISKENOVICE, s katero lahko vstopnico na konferenco dobite za 89 € + DDV.


Vir: Računalniške novice