RISE

Ilovica, zdrav gradbeni material

Ilovica ima kot gradbeni material številne pozitivne lastnosti, od ekoloških, trajnostnih do tistih, ki so ugodne za zdravje stanovalcev. Pridobivanje ilovice za gradnjo oz. omete in barve je energijsko neintenzivno. Če primerjamo, se pri tem porabi približno 10 % energije, ki je potrebna za proizvodnjo klasičnih gradbenih materialov.

Naravni in ekološki so lahko tudi dodatki, kot so na primer celuloza, vlakna industrijske konoplje, slama, zemeljski in mineralni pigmenti ter drugi, s pomočjo katerih lahko ustvarimo posebno strukturo ali barvo površine, oziroma z njimi vplivamo na stabilnost, elastičnost in toplotne kapacitete. Pomemben trajnostni vidik tega gradbenega materiala je tudi v tem, da ga po koncu življenjske dobe lahko preprosto vrnemo nazaj v naravo, ne da bi povzročili onesnaženje, ali pa ga ponovno uporabimo kot gradbeni material.

Prevladujoče sodobne gradnje prostor precej zatesnijo in preprečijo naravno izmenjavo zraka z zunanjim. Ti materiali imajo večinoma zelo nizko sposobnost sprejemanja in oddajanja vlage. Ilovica pa je zelo hidrofobna kar pomeni, da ima visoko sposobnost uravnavanja vlage v prostoru, nase veže prekomerno vlago iz zraka ali obratno, ko se zrak v prostoru izsuši, v prostor oddaja vlago. Na ta način ustvarja prijetno mikroklimo. Ilovica je tudi toplotni in zvočni izolator in ne povzroča nobenih zdravju škodljivih emisij, prav nasprotno, iz zraka celo absorbira škodljive snovi in neprijetne vonjave. Ilovica tudi preprečuje nastajanje plesni, Poleg vsega naštetega tudi ne vsebuje nobenih kemičnih dodatkov oz. konzervansov. Ilovnati omet je idealen za sodobne sisteme stenskega gretja, saj ima to lastnost, da akumulira toploto in jo postopno oddaja v prostor. To, da je ilovica oziroma glina neškodljiva za zdravje oz. celo koristna, priča tudi dejstvo, da se uporablja kot prehranski dodatek, v kozmetiki in za razne zdravilne obloge na telesu.

VLAGA: Ilovnat omet deluje v prostoru kot naravni zračnik, saj nase veže vlago in jo kasneje, če je potrebno sprosti v prostor, s tem dosežemo, da je odvečna vlaga odstranjena po naravni poti. Prostori, ki so ometani z ilovico regulirajo vlažnost na idealnih 50-55% in onemogočajo prisotnost plesnobe, posebej v kopalnicah, saj je kot sem že omenil, vrednost Ph ilovice 7,1.

ANTIALERGENIK: Ilovnati ometi ne povzročajo alergij, struktura sama celo uničuje alergene. Ilovica obsega naravne mineralne zmesi, v katerih prevladuje eden ali več mineralov iz skupine gline. Omenimo le nekaj najvažnejših: kaolinit, illit, klorit in montmorillonit. Izredno važna lastnost gline je absorpcija ali vpojna moč. Zaradi svoje vpojne moči lahko glina vsrka določene radioaktivne elemente in s tem čisti okolje v naši neposredni bližini. Glina deluje: protivnetno, antiseptično, proti infekcijsko, proti gnojno, absorpcijsko deluje na pline in bakterije… Glina učinkuje selektivno, preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov, ter spodbuja obnavljanje zdravih celic. Glina ima veliko absorpcijsko, antiseptično in terapevtsko moč. Ko celice nabreknejo, vanje lažje prodirajo številni elementi in minerali, glina pa vsrka vase vse smrdljive in škodljive snovi, težke kovine in odvečne količine vode.

TEMPERATURNI PREVODNIK: Ilovnat omet ima dobro akumulacijo toplote, tako do določene mere zadržuje temperaturo ter jo seva nazaj v prostor. Tako ustvarja naravno toploto in občutek udobja v prostoru.

ELEKTRIČNO SEVANJE: Ilovnat omet ščiti pred električnim sevanjem, ki ga oddajajo električni aparati v prostoru.

NEVTRALIZIRANJE NEPRIJETNIH VONJAV IN DUŠENJE ZVOKA: Poleg vlage, ilovica absorbira tudi nezaželene snovi in vonjave iz zraka ter tako ustvarja prijetne bivanjske pogoje. Ilovica preprečuje nastanek plesni, ne draži kože in ne povzroča alergij. Ilovnati omet je dober zvočni izolator, saj ima ilovica paro propustno strukturo in visoko specifično težo.

Energetsko in energijsko načrtovanje ter gradnja
po načelih zlatega reza in Vede VASTU

kozmotekton@gmail.com

Facebook stran: kozmotekton