RISE

Gradnja iz konoplje je cenejša in vse pogostejša izbira

Glede na rast cen že uveljavljenega gradbenega materiala, številni iščejo alternative. Vse bolj priljubljeni so elementi iz konoplje. Gotove kocke, ki so trpežne in trdne, je mogoče Gradnja je hitrejša in cenejša, kot če bi uporabili les, izolativne lastnosti blokov iz konoplje pa so boljše kot pri betonu.

Za razliko od lesa, so kocke iz konoplje odporne na ogenj, plesen in škodljivce. Bloke iz konoplje se prekrije z apnenim ometom, ki je zdravju prijazen. Ameriško podjetje HempBLOCK USA izdeluje kocke iz konoplje, s katerimi je objekt mogoče postaviti v nekaj dneh. Čež lužo sicer še pridobivajo in usklajujejo vse potrebno z gradbeno zakonodajo, na evropskih tleh pa je konoplja v gradnji uveljavljena že dalj časa.

Manjši ogljični odtis

Dekarbonizacija gradbenega sektorja je že dalj časa v ospredju, pri belgijskem podjetju IsoHemp pa so prepričani, da ima pri tem konoplja lahko pomembno vlogo. Podjetje proizvede 1 milijon blokov konoplje na leto, da bi sledili povpraševanju, pa nameravajo proizvodnjo povečati na 5 milijonov letno. Tudi britansko-kolumbijsko podjetje JustBioFiber poroča, da ima na milijone zaostalih naročil, ki jih trenutno ne more izpolniti. Kar je dodatna potrditev, da je konoplja v gradnji nekaj, k čemur se zateka vse večji delež graditeljev.

VIR: MojPrihranek.si