RISE

Urbani forum, ki v ospredje postavlja mesta

V Ljubljani bo potekal VIII. Urbani forum, ki bo nosil tematski naslov »Mesta v letu 2030 – voda, ozračje, energija«. V okviru foruma bo med drugim potekala tudi okrogla miza županov slovenskih mestnih občin. 21. oktober prihaja osmi Urbani forum, kaj za zdaj vemo o njem?

Urbani forum bo pomen dajal na mesta Slovenije

Urbani forum organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, Združenje mestnih občin Slovenije ter Inštitut za geostrateške, pravne in futuristične raziskave ter svetovanje –GFS inštitut.) Letošnja izvedba, že osma po vrsti, bo ponudila pogled v prihodnost. Leto 2030 predstavlja mejnik, ko naj bi svet dosegel cilje trajnostnega razvoja iz Agende 2030 Združenih narodov, Evropa naj bi več kot prepolovila izpuste toplogrednih plinov, številna mesta pa naj bi bila daleč na poti podnebne nevtralnosti. Doseganje razvojnih ciljev je pod stalnim pritiskom zaporednih kriz, s katerimi se soočamo, od podnebnih sprememb in vedno pogostejših ekstremnih vremenskih pojavov do energetske draginje.

Namen foruma in spremljajočih dogodkov je krepitev dialoga med mesti in državo ter drugimi deležniki urbanega razvoja. Forum ponuja možnosti za izmenjavo izkušenj in dobrih praks med mesti kot tudi za usklajevanje politik lokalne in državne ravni na področju trajnostnega razvoja mest.

Na Urbanem forumu bodo predstavljeni različni pogledi, kaj čaka mesta v letu 2030, kakšna so predvidevanja znanstvenikov in sporočila države. V ospredju bodo že izvedeni ukrepi slovenskih mest in predvsem načrti za razvoj v prihodnje, ki bo zagotavljal ohranjanje kakovosti življenja občanov, odpornost na krize in skrb za okolje. Osrednji del dogodka bo tako namenjen okrogli mizi županje in županov mestnih občin, ki bodo orisali razvojno pot mest v tem desetletju in pričakovanja glede podpornih ukrepov države ter Evropske unije.

O Urbanem forumu 2022

Dogodek bo potekal 21. 10. 2022 v kongresni dvorani Kristalne palače v BTC v Ljubljani, s pričetkom ob 11. uri. Okrogla miza županov bo potekala od 12.00 do 13.30. Udeležba na dogodku je brezplačna, zaradi omejitve prostih mest pa je potrebna predhodna prijava preko spletne strani Urbani forum.

Prijavi se


Urbani forum 2021 Za zeleno in digitalno preobrazbo

DATUM

21 Okt 2022
Expired!

ČAS

11:00 - 14:00

Preberi več

PRIJAVI SE

Lokacija

Kristalna Palača (BTC)
Ljubljana