RISE

Kultura pitja vina

Vino ima v naši vinorodni deželi velik pomen in je del slovenske narodne identitete. Bogati naša življenja, navdihuje umetnost in nas razvaja z iskrivimi okusi. Ob trenutkih, ko si privoščimo vrhunsko kapljico in iz omar vzamemo kristalne kozarce, je dobro poznati nekaj osnovnih podatkov o vinu, njegovih značilnostih in postrežbi.

Sama kultura pitja vina ni nekaj samoumevnega in tudi ni povsod enaka. Kultura je produkt družbe. Kultura pomeni gojiti. In če želimo nekaj (vz)gojiti, je za to treba delati. To velja tudi za kulturo pitja vina.

Na delavnici želimo predvsem mladim in mladim po duši s prijetnim druženjem in v čudovitem ambientu Rise-ja, ponuditi osnovno izobrazbo in znanje o naših vinih, ki jih premalo poznamo. Delavnica vključuje tudi degustacijo vin.

Delavnico bosta vodili Tadeja Plevnik Vodovnik, specialistka za vinarstvo pri KGZS – Zavod MB in Anja Smerke, letošnja cvičkova princesa


Vabljeni na delavnico “kultura pitja vina”, ki bo v petek, 14. septembra 2022 ob 18. uri, v prostorih Podjetniškega RISEja, industrijska cona Zagorica (Breg pri Litiji 54, Litija)

Delavnica je brezplačna

Obvezna je predhodna prijava na številko: 01/899 50 14 ali e-naslov: sonja.zurbanija@lj.kgzs.si, najkasneje do četrtka, 13. 10. 2022 do 12. ure, saj je število mest omejeno.

Delavnico organizira KGZS – Zavod Ljubljana, izpostava KSS Litija


Tadeja Vodovnik Plevnik se ukvarja s kakovostjo vina, širjenjem kulture pitja vina, pa tudi s preverjanjem kakovosti in ocenjevanjem vina. Že od malega je občudovala očeta, mag. Antona Vodovnika, starosto slovenskih vinskih strokovnjakov, ki jo je navduševal nad svojim delom, ona pa mu je radovedno sledila in prebirala strokovno literaturo. Z očetom sta sodelovala pri nastajanju kuharske knjige Harmonija okusov mojstra Ivana Ivačiča, v poglavju o druženju vina in hrane. Že več kot dve desetletji ureja zbornik Vinski letnik, piše strokovne članke za različne strokovne časopise in revije, je soavtorica skripte Vinarstvo ter knjig Nasveti za vinarje in Od mošta do kozarca. Tadeja Vodovnik Plevnik je kot vinska dama članica Evropskega reda vitezov vina, kjer kot poznavalka lepe besede moderira številne dogodke. Leta 2012 je za svoje delo prejela tudi priznanje občine Šmarje pri Jelšah.

Anja Smerke je nova cvičkova princesa. Prihaja iz petčlanske kmečke družine. Po osnovni šoli v Mirni Peči je šolanje nadaljevala na Srednji šoli Grm Novo mesto, kjer je pridobila naziv kmetijsko podjetniška tehnica, sedaj pa zaključuje šolanje na višji strokovni šoli na Grmu. Želi postati inženirka podeželja in krajine. Je pridno dekle, saj odrašča na manjši kmetiji in zna zato poprijeti za marsikatero delo. Vzrejajo okrog 20 bikov, nekaj kokoši in kunce. Ukvarjajo se tudi z vinogradništvom. Na Golobinjeku imajo 1.500 trt raznolikih sort; žametno črnino, modro frankinjo, sivi pinot, kerner, kraljevino. Anja že od malih nog pomaga očetu tudi v vinogradu. Kot pravi, je vesela in hvaležna, da jo je naučil vseh postopkov pridelave in predelave grozdja.

O cvičku pa Anja pravi: »Cviček ima nizko stopnjo alkohola in je zelo piten. Odlično se prilega vsem jedem. Pripisujejo mu veliko posebno veliko zdravilnih učinkov, kot so preprečevanje nespečnosti, krepitev krvnega obtoka, ugodno vpliva na prebavo, pospeševanje teka, primeren je tudi za sladkorne bolnike. Kljub vsem zdravilnim učinkom pa je potrebno upoštevati, da se ga ne sme piti v prevelikih količinah. Zame je cviček vinski posebnež, vino prijetnega, gladkega, kiselkastega okusa, ki se prileže povsod,« pravi Anja Smerke.

Ker je vesela punca in ker ve, da med vinogradi ne sme manjkati tudi glas harmonike, Anja tudi rada raztegne meh in je seveda dejavna članica Društva vinogradnikov Mirna Peč, v katerem so zelo ponosni na novo cvičkovo princeso.


Delavnica je sofinancirana iz sredstev za tehnično pomoč občine Šmartno pri Litiji, organizira pa jo KGZS – Zavod Ljubljana, izpostava KSS Litija.

   

DATUM

14 Okt 2022
Expired!

ČAS

18:00

Preberi več

PRIJAVI SE

Lokacija

RISE - Industrijska cona Zagorica
Breg pri Litiji 54, Litija
Splet:
https://g.page/podjetniskiRISE?share

Organizator

KGZS, izpostava Litija
Telefon
041 310 176
Email
sonja.zurbanija@lj.kgzs.si