RISE

Konferenca: Trajnostni odzivi skupnosti na podnebno krizo in draginjo

Umanotera in Focus v petek, 11. novembra 2022, od 9. do 13. ure, Grand Hotel Union, Ljubljana, organizirata 7. nacionalno konferenco o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti z naslovom “Trajnostni odzivi skupnosti na podnebno krizo in draginjo”

Krize se v letošnjem letu stopnjujejo. Podnebne katastrofe, dodatno pa še draginja, številne skupnosti spodbujajo k neodvisnosti od fosilnih goriv in še hitrejšemu prehodu v podnebno nevtralno družbo. Skupnostne dobre prakse kažejo pot naprej, vendar pa je za blaženje vpliva inflacije in doseganje podnebnih ciljev potrebna tudi politična podpora.

Na konferenci bodo domači in tuji predavatelji predstavili konkretne izkušnje in sistemske spodbude na ključnih področjih upravljanja z viri skupnosti – od nemškega eksperimenta s subvencionirano vozovnico za javni prevoz (»9 EUR Ticket«), do lokalno pridelane ekološke hrane in skupnostnih sončnih elektrarn tudi za tiste, ki niso lastniki streh.

Vabilo in program konference najdete na tej povezavi.

Na konferenco se prijavite na prijavnici.

Udeležba na konferenci je zaradi obilice informacij in praktičnih znanj še posebej priporočena zaposlenim na občinah in ministrstvih, predstavnikom javnih zavodov, regionalnih razvojnih agencij in vsem, ki ste zainteresirani za izvedbo in podporo skupnostnih projektov.

Udeležba na konferenci je brezplačna. Dodatne informacije na 01 439 7100, info@umanotera.org in na www.dovoljzavse.si.


PROGRAM

 • 8.30 Prihod in registracija
 • 9.00 Ali bo kljub inflaciji še “Dovolj za vse”? dr. Jonas Sonnenschein, Umanotera
 • 9.10 Skupnostni energetski projekti:
  Kako bo država podprla skupnostne energetske projekte?
  Tina Seršen, Državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo
  Kako do ugodne elektrike iz sončne energije, tudi brez lastne strehe? dr. Bernadette Fina, Austrian Institute of Technology Izmenjava dobrih praks
 • 10.15 Dostopna lokalno pridelana ekološka hrana:
  Kako evropska mesta podpirajo oskrbo z lokalno ekološko pridelano hrano?
  Predstavnik mreže Organic Cities Network
  Priložnosti ekološkega kmetijstva Marko Slavič, Vila Natura Hrana med draginjo in podnebno krizo – izkušnje skupnosti
 • 11.20 Podnebju prijazen prigrizek
 • 11.50 Dostopna trajnostna mobilnost:
  Koalicija za pravičen mobilnostni prehod: »9-EUR-Ticket« in pot naprej Johannes Russmann, Naturschutzbund Deutschland (NABU)
  Ukrepi za spodbujanje brezplačne trajnostne mobilnosti Mirjam Britovšek, Mestna občina Velenje Moderirana razprava
 • 13.00 Zaključek konference

Konferenca upošteva principe organizacije trajnostnih dogodkov. Vabimo vas, da se nanjo pripeljete s/z: • kolesom: najbližja postajališča sistema Bicikelj: št. 1 (Prešernov trg), št. 7 (Miklošičev park); • mestnim avtobusom: najbližje je postajališče Dalmatinova na Dalmatinovi ulici (vozni red); • vlakom in medmestnim avtobusom: poiščite najbolj ugodno povezavo z avtobusom (vozni red) ali vlakom (vozni red). Hotel je od glavne postaje oddaljen 10 min hoje; • avtomobilom (in s sopotniki): na voljo so parkirišča na obrobju Ljubljane z avtobusnimi povezavami (P+R: Parkiraj in se pelji z avtobusom). Z ostalimi udeleženci dogodka ali na spletnem mestu Prevoz.org se dogovorite za sopotništvo.


Dodatne informacije na 01 439 7100, info@umanotera.org, in na www.dovoljzavse.si