RISE

Festival Znanosti Nova Gorica

e-hiša, novogoriška hiša poskusov, ki deluje pod okriljem Mladinskega centra Nova Gorica pripravlja tradicionalni Festival znanosti Nova Gorica (FZNG), ki bo tudi letos v treh dneh potekal v Xcentru. Namen festivala je promocija znanosti, naravoslovja in tehnike v sproščenem okolju.

Letos smo vam pripravili tri predavanja in delavnice. Se vidimo na #FZNG2022!

Zvezdno poveljstvo

Planet Zemlja je v nevarnosti! Približuje se ji ogromen asteroid, ki lahko povzroči vsesplošno opustošenje. Na članih Zvezdnega poveljstva je naloga, da s svojim znanjem in iznajdljivostjo rešite naš planet in človeštvo pred usodo dinozavrov. S pomočjo zvezdnih kart, teleskopa in znanja poiščite asteroid in preprečite uničenje Zemlje. Imate 45 minut, … čas teče!

Dopoldanski termini bodo namenjeni osnovnim šolam, prednostono iz Mestne občine Nova Gorica.

Odpiranje fizikalnih sefov

Fizikalni sefi so škatle s fizikalnimi ugankami, v katere je potrebno vdreti, oz. jih odpreti. Vsako leto v Sloveniji poteka državno prvenstvo, ki ga organizira Hiša eksperimentov Ljubljana. Kako bi se odpiranja lotili na čisto pravi tekmi, kjer bi bilo vaše glavno orodje znanje, iznajdljivost in možgančki? Na taka in podobna vprašanja boste dobili odgovor na predavanju/delavnici, kjer vam bo mednarodno uspešna ekipa iz Gimnazije Nova Gorica predstavila fizikalne sefe in vam pomagala pri vašem prvem odpiranju.

Dopoldanski termini bodo namenjeni osnovnim šolam, prednostono iz Mestne občine Nova Gorica. V sredo, 28. 9. ob 17h, bo še eno predavanje za splošno javnost, vstopnice bodo na razpolago od 19. 9. 2022 na prej na naslovu: https://FZNG.eventbrite.co.uk.

Kako izdelati sončno celico ali zaslon?

Organske OLED zaslone danes najdemo v vsakem pametnem telefonu in sodobnem televizorju. A ste se kdaj vprašali, kako poteka izdelava takih zaslonov? Predavatelj, prof. dr. Egon Pavlica, iz Univerze v Novi Gorici (UNG), nam bo predstavil postopek izdelave posameznega elementa OLED zaslona. Organska elektronika neopazno pronica v vsakdanje življenje. Ta tehnologija nam bo momogočala vezja in elektroniko, ki bodo upogljiva, prozorna, nosljiva na telesu, se bodo tiskala na obleke, … V Laboratoriju za fiziko organske snovi na UNG se ukvarjajo z izdelavo in raziskavami organskih elektronskih elementov že od vsega začetka. Prikazali bodo tudi posamezne korake pri izdelavi organskih sončnih celic, organskih tranzistorjev in drugih elektronskih elementov.

Dopoldanski termini bodo namenjeni osnovnim šolam, prednostono iz Mestne občine Nova Gorica. V četrtek, 29. 9. ob 17h, bo še eno predavanje za splošno javnost, vstopnice bodo na razpolago od 19. 9. 2022 na prej na naslovu: https://FZNG.eventbrite.co.uk.

 


SREDA 28. 9. 2022 (ob 17:00) – BREZPLAČNO PREDAVANJE

ODPIRANJE FIZIKALNIH SEFOV (poljudno predavanje in delavnica za splošno javnost): Fizikalni sefi so škatle s fizikalnimi ugankami, v katere je potrebno vdreti, oz. jih odpreti. Kako bi se odpiranja lotili na čisto pravi tekmi, kjer bi bilo vaše glavno orodje znanje, iznajdljivost in možgančki? Na taka in podobna vprašanja boste dobili odgovor na predavanju/delavnici, kjer vam bo mednarodno uspešna ekipa iz Gimnazije Nova Gorica predstavila fizikalne sefe in vam pomagala pri vašem prvem odpiranju.

Predavanje z odpiranjem sefov traja do 60 min in bo v Xcentru v Novi Gorici. Več informacij na www.e-hisa.si/festival-znanosti/program/.

KER JE ŠTEVILO VSTOPNIC OMEJENO NA 50 SEDIŠČ VAS PROSIMO, DA VSTOPNICE REZERVIRATE LE, ČE ZAGOTOVO NAČRTUJETE OBISK DOGODKA! Če si premislite, lahko rezervirane vstopnice odjavite sami prek Eventbrite strani, ali nam pištete na info@e-hisa.si in bomo vaša mesta sprostili mi.

V primeru premajhnega zanimanja, si pridržujemo pravico do odpovedi predstave!

Za vse dejavnosti FZNG in dejavnosti v Xcentru veljajo na dan predavanja veljavne smernice NIJZ za zmanjševanje možnosti širjenja okužb na prireditvah.

Festival znanosti Nova Gorica 2022 image


ČETRTEK 29. 9. 2022 (ob 17:00) – BREZPLAČNO PREDAVANJE

KAKO NAREDITI SONČNO CELICO ALI ZASLON? (poljudno predavanje za splošno javnost): Organske OLED zaslone danes najdemo v vsakem pametnem telefonu in sodobnem televizorju. A ste se kdaj vprašali, kako poteka izdelava takih zaslonov? Predavatelj, prof. dr. Egon Pavlica, iz Univerze v Novi Gorici (UNG), nam bo predstavil postopek izdelave posameznega elementa OLED zaslona. Organska elektronika neopazno pronica v vsakdanje življenje. Ta tehnologija nam bo momogočala vezja in elektroniko, ki bodo upogljiva, prozorna, nosljiva na telesu, se bodo tiskala na obleke, … V Laboratoriju za fiziko organske snovi na UNG se ukvarjajo z izdelavo in raziskavami organskih elektronskih elementov že od vsega začetka. Prikazali bodo tudi posamezne korake pri izdelavi organskih sončnih celic, organskih tranzistorjev in drugih elektronskih elementov.

Predavanje traja do 60 min in bo v Xcentru v Novi Gorici. Več informacij na www.e-hisa.si/festival-znanosti/program/.

KER JE ŠTEVILO VSTOPNIC OMEJENO NA 50 SEDIŠČ VAS PROSIMO, DA VSTOPNICE REZERVIRATE LE, ČE ZAGOTOVO NAČRTUJETE OBISK DOGODKA! Če si premislite, lahko rezervirane vstopnice odjavite sami prek Eventbrite strani, ali nam pištete na info@e-hisa.si in bomo vaša mesta sprostili mi.

V primeru premajhnega zanimanja, si pridržujemo pravico do odpovedi predstave!

Za vse dejavnosti FZNG in dejavnosti v Xcentru veljajo na dan predavanja veljavne smernice NIJZ za zmanjševanje možnosti širjenja okužb na prireditvah.

Festival znanosti Nova Gorica 2022 image


DATUM

28 - 29 Sep 2022
Expired!

ČAS

17:00

Preberi več

PROGRAM DOGODKA