RISE

Delavnica: poslikava na les, Mezenski ornament

Eko kmetija Vodnjov organizira delavnico poslikave na les, z enim od najbolj skrivnostnih ruskih ornamentov – Mezenskim ornamentom

Naučili se boste okraševati lesene izdelke z enim od najbolj skrivnostnih ruskih ornamentovMezenskim ornamentom. Spoznali bomo tehniko priprave lesa, pomena delov ornamenta, tehniko poslikave in ustvarili svoj unikatni ornament. Delavnica je zanimiva tako za odrasle, kot  za otroke, saj  je polna skrivnostnih živali in koristi pri pridobivanju fine motorike pri otrocih. Poslikavali bomo leseno deščico. Če bi radi poslikali kakšen drug lesen predmet, ga lahko prinesete s seboj.  Uporabljali bomo akrilne in tempera barve, ter tuš. Za ves material poskrbimo mi.

Mezenski ornament je nastal v vasi Palašel na bregovih reke Mezen. Zato se imenuje mezenski. Krasil je vsakdanje predmete kmečkega življenja.

Umetniki so v vzorce izdelkov risali cele zgodbe, ljubljenim pa pustili sporočilo ali željo. Vsak element je imel poseben pomen in je bil postavljen na poseben način. Rdeči konji so predstavljali sonce. Več konj, upodobljenih drug za drugim, je označevalo gibanje sonca po nebu. Gosi, labodi in race so veljali za duše pokojnih sorodnikov, ki so letali blizu živih ljudi in so v težkem trenutku prišli na pomoč. Jeleni so bili nebeške porodnice, ki so dajale življenje vsem na zemlji. Družinsko drevo življenja je bilo narisano z deblom, napolnjenim z rombi – številnimi predniki rodov. Njegove zavite korenine so predstavljale podzemlje. Sončevo znamenje na vrhu je bilo simbol nebeškega sveta. Uporabljajo se tudi številni znaki plodnosti – preorana polja, korenine, cvetovi, sadje in semena.

Zaradi shematičnih in nezapletenih vzorcev jih otroci dobro zaznajo in jih zlahka ponovijo, pri čemer razvijejo fino motoriko. Na delavnici se boste seznanili z glavnimi materiali in elementi slike Mezen, ustvarili svoj unikatni izdelek iz naravnih materialov.

Delavnica se bo izvajala v lepem sončnem vremenu pod kozolcem na Eko kmetiji Vodnjov (Zagrič 2, 1276 Primskovo, Šmartno pri Litiji)
Dne (sobota) 08.05.2021 s pričetkom ob 10:00 uri

Zaradi Covid situacije, je število mest omejeno na 10 ljudi.

Cena 35 eur na osebo

Prijavite se preko elektronskega naslova info@vodnjov.si s pripisom DELAVNICA

Dogodek je objavljen tudi na FB strani Eko kmetije Vodnjov

Eko kmetija Vodnjov je članica RISE EKOSISTEMA

V naši spletni učilnici si lahko preberete še o Aroniji, katero pridelujejo in iz nje pridelujejo različne produkte na Eko kmetiji Vodnjov (vizitka)