RISE

9 namigov proti odpadni hrani

Zmanjšajmo količino odpadne hrane!

Kaj je odpadna hrana?
Odpadna hrana je vsa hrana, ki se zavrže, čeprav je še užitna. Kadar se hrana v hladilniku pokvari, ker je ne poješ pravočasno, ali kadar si preveč naložiš na krožnik in ostanke zavržeš, namesto da bi jih pozneje pojedel, gre za odpadno hrano.

Ne zavrzimo hrane, saj:

 • s hrano mečemo stran tudi denar, delo in vire, kot so energija, zemlja in voda, ki se uporabljajo pri proizvodnji hrane
 • odpadna hrana povečuje emisije toplogrednih plinov in prispeva k podnebnim spremembam

Devet preprostih nasvetov za manj odpadne hrane:

 1. Prosi za manjšo porcijo
  obrok vedno začni z manjšo porcijo. Če si še lačen, lahko vedno prosiš več.
 2. Ne zavrzi ostankov hrane
  Ostankov hrane ne vrzi v koš – uporabi jih za pripravo obroka za naslednji dan ali jih preprosto pogrej in pojej. Zapomni si, da je treba ostanke hrane shraniti v hladilnik ali zmrzovalnik v dveh urah od priprave obroka, če jih želiš ponovno uporabiti.
 3. Kupuj pametno
  Pogosto kupimo več hrane, kot je lahko pojemo, preden se pokvari. Da se izogneš prekomernemu nakupovanju, načrtuj nakupe, pripravi seznam in kupuj lačen.
 4. Kupuj “grdo” sadje in zelenjavo
  V številnih trgovinah in na tržnicah sta na voljo sadje in zelenjava nepravilne oblike, ki sta prav tako dobra kot sadje in zelenjava običajne oblike in barve. Kupuj “grdo” sadje in zelenjavo ter pokaži, da ne želiš odpadne hrane.
 5. Preglej svoj hladilnik
  Da bo hrana ustrezno shranjena in dlje sveža, je treba hladilnik nastaviti na primerno temperaturo (med 1 in 5˙C) in hraniti živila na ustreznih mestih v hladilniku. Upoštevati je treba navodila na embalaži in navodila za uporabo hladilnika. Hladilnik naj ne bo preveč poln – tako se porabi manj energije, manj pa bo tudi možnosti, da pozabiš hrano, ki si jo kupil.
 6. Kupuj pametno
  Ko pospravljaš nakupe, hrano v hladilniku in omaricah izmenjuj tako, da bo spredaj hrana starejšega datuma in zadaj hrana, ki si jo kupil nazadnje. Bodi pozoren na oznaki “porabiti do” in “uporabno najmanj do” – hrano, ki si jo kupil pred kratkim, je morda treba hitro porabiti.
 7. Pozanimaj se, kaj pomenijo datumi na embalaži
  Po preteku datuma, ki označuje “porabiti do”, hrana ni več varna za uživanje. Datum, ki označuje “uporabno najmanj do”, sporoča, kdaj ima hrana najboljši vonj, teksrturo in okus. Če je nepokvarljiva hrana ustrezno shranjena, je užitna tudi po datumu, ki označuje “uporabno najmanj do”.

Dne 29. septembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Pozivamo vas k skupnemu ukrepanju za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane, s čimer bi prispevali k učinkoviti rabi naravnih virov, ublažili podnebne spremembe ter podprli prehransko varnost.

 

S kampanjo »Poglej, povohaj, poskusi« in predlogom uravnoteženega, sezonskega ter lokalnega jedilnika ozaveščamo potrošnika o rokih uporabe ter posledično zmanjšujemo količine zavržene hrane v gospodinjstvih.

Pripravljeno gradivo za komuniciranje na družbenih omrežjih, ki ga lahko vsi uporabite in s tem prispevate k ozaveščanju o tej temi je na voljo tukaj:


Vir: Naša super hrana
Vir: Dobrote Slovenskih kmetij