RISE

8 naravnih metod za ublažitev bolečin v žrelu

Bolečine v žrelu so izjemno moteče. Na srečo sicer v večini primerov ne gre za resnejšo težavo. Bolečina tako praviloma izzveni v nekaj dneh, toda zakaj bi čakali, če imate na voljo ogromno naravnih pripravkov in metod za učinkovito ublažitev bolečin v žrelu brez nezaželenih stranskih učinkov …

1. Grgranje slane vode

Navidezno preprosta kombinacija, in sicer kombinacija tople vode in soli, lahko izjemno blagodejno vpliva na razdraženo, razbolelo žrelo. Grgranje slane vode namreč ublaži otekanje, saj lahko sol nase veže presežek tekočine, ki se je nakopičila v celicah sluznične membrane (neposredni vzrok za otekanje in bolečine v žrelu je običajno prav čezmerno kopičenje tekočine, ki privede do vnetnega odziva). Obenem pa se telo s pomočjo soli lažje znebi presežka sluzi, ki pogosto spremlja bolečine v žrelu. Potrebujete skodelico vroče vode, v katero vmešajte ½ žličke soli. Tekočino nato uporabite za grgranje. Postopek ponovite trikrat dnevno. Po želji lahko mešanici dodate še malce sode bikarbone, ki je znana po protibakterijskih učinkih. Koristna pa je tudi zaradi bazičnosti.

2. Sesanje česna

Alicin v česnu, ki je znan kot eden od najmočnejših naravnih antibiotikov na svetu, lahko med drugim pomaga tudi pri težavah z bolečim žrelom oziroma grlom. Bolečine v žrelu so namreč pogosto tesno povezane z bakterijsko okužbo. Preprosto olupite strok česna in ga počasi sesajte oziroma rahlo žvečite, s čimer sprožite sproščanje alicina. Čeprav se zdi metoda na prvi pogled malce odbijajoča, jo je vsekakor vredno preizkusiti, saj je lahko izjemno koristna.

3. Para

Inhalacije nad paro se običajno priporočajo pri zamašenem nosu, vendar so lahko koristne tudi za lažje spopadanje z bolečim žrelom. Če nimate posebnega inhalatorja, lahko uporabite kar navaden lonec. Napolnite ga z vodo, ki jo zavrite. Ko voda zavre, ji lahko dodate še nekaj kapljic izbranega eteričnega olja (odlična izbira je denimo eterično olje evkaliptusa). Nato se nagnite nad paro in počasi vdihujte. Priporočljivo je, da glavo prekrijete z brisačo, da preprečite prehitro izhlapevanje pare. Še preprostejša možnost pa je vroča kopel z dodatkom eteričnega olja.

4. Čaj iz sladkega korena

Eden od najboljših čajev za lajšanje bolečin v žrelu je čaj, pripravljen iz sladkega korena. Sladki koren se namreč ponaša s protivnetnim delovanjem, zato je zelo koristen za pomiritev razdraženega, oteklega žrela oziroma sluznične membrane. Pri pripravi čaja lahko sladki koren po želji kombinirate z drugimi sestavinami, na primer s klinčki in cimetom.

5. Žvečenje klinčkov

Žvečenje klinčkov oziroma nageljnovih žbic je znana naravna metoda za hitrejše premagovanje zobobola. Z metodo pa si lahko obenem zelo uspešno pomagate tudi pri lajšanju bolečin v žrelu. Najpomembnejša sestavina klinčkov je nedvomno evgenol – snov, ki je znana tako po protibakterijskem kot po analgetičnem delovanju. Med žvečenjem klinčkov se bo evgenol postopoma sproščal, bolečine v grlu pa bodo postajale vedno znosnejše.

6. Sok iz granatnega jabolka

Granatno jabolko vsebuje veliko t. i. adstringentnih snovi, to je snovi, ki sprožijo krčenje tkiv. Tako lahko granatno jabolko med drugim pomaga tudi pri ublažitvi vnetja sluznične membrane. Posledično pa poskrbi za ublažitev bolečin v žrelu. Če se spopadate z bolečim žrelom, je zato zelo koristno pitje soka iz granatnega jabolka.

7. Ingverjev čaj

Zaradi protivnetnega in protibakterijskega delovanja je v primeru bolečin v žrelu zelo dobra naravna možnost tudi ingver. Redno pitje ingverjevega čaja pomaga pri ublažitvi vnetja in hitrejšem premagovanju okužbe. Koristno pa je tudi za spodbujanje prekrvavitve in za hitrejše izločanje škodljivih snovi iz telesa.

8. Grgranje žajbljevega čaja

Tudi žajbelj se lahko pohvali z adstringentnim delovanjem, podobno kot granatno jabolko, zato je zelo koristen za blažitev vnetij. Fenolne spojine v žajblju pa so zelo uspešne pri uničevanju škodljivih bakterij. Tako nikakor ne smete podcenjevati te tradicionalne metode za lajšanje bolečin v žrelu.


Avtor: Karmen Jordan, Bodi EKO