RISE

8 korakov, kako razviti uspešno mobilno aplikacijo

V današnjem hitro razvijajočem se svetu se tako kot ostali trgi, hitro širi tudi trg razvoja mobilnih aplikacij.

Strategije mobilnega trženja postajajo vse bolj konkurenčne. Da bi si zagotovili svoje mesto oziroma prepoznavnost aplikacije na tako nasičenem trgu, morajo biti snovalci aplikacij metodični pri svojem razvojnem pristopu.

1. korak: ustvarite idejo za aplikacijo

Če že imate idejo za aplikacijo, super, lahko preskočite ta korak. Če pa še vedno delate na tem, da bi našli odlično idejo, vam bodo koristile tehnike za iskanje uresničljive ideje. Prvi nasvet: ni vam treba iskati revolucionarne oziroma originalne ideje za aplikacijo. Večina aplikacij je izdelanih na podlagi že obstoječih rešitev ali pa so mešanica oziroma dodelava že uveljavljene rešitve.

Eden od načinov, kako priti do odlične ideje za aplikacijo je, da obstoječe ideje obrnete ali poskusite združiti elemente iz različnih aplikacij, ki so vam všeč. Ne boste verjeli, koliko razvijalcev je uspešno aplikacijo razvilo na podoben način. Tudi sami ste zagotovo naleteli na kopico podobnih aplikacij v Google ali Apple trgovini. Na voljo je več sto aplikacij za iskanje datotek po telefonu, razlikujejo se le po grafičnem vmesniku in določenih funkcijah. Enako lahko storite tudi vi. Vprašajte se le, ali obstaja način, da na enem mestu združite najbolj uporabne funkcije?

aplikacije-razvoj-UI-UX-Android-iOS-telefoni-mobilna-telefonija

Ideja se lahko pojavi takrat, ko ste soočeni s težavo, ki bi jo enostavno rešili z aplikacijo, a ta še ne obstaja. Zapišite si tovrstne ideje, raziščite trg in če slučajno že obstaja rešitev, se pozanimajte, ali je na voljo prostor za izboljšave.

Ste kdaj sredi uporabe aplikacije pomislili, da bi bila lahko ta še boljša s funkcijo X? Če je temu tako, je to lahko začetek dobre ideje. Svojo idejo lahko potrdite s prebiranjem mnenj ostalih uporabnikov. Če se srečujejo s podobnimi težavami, potem je to dober znak, da ste naleteli na dobro idejo.

2. korak: izvedite tržno raziskavo

Ugotovite, ali težavo, ki naj bi jo rešila vaša aplikacija, že rešujejo druge aplikacije. Ne izgubite motivacije in volje, če boste opazili aplikacije, ki težavo že rešujejo. Pravzaprav je to lahko dober pokazatelj, da je vaša ideja izvedljiva in obstaja potreba po njej. Naslednji korak je, da odkrijete, kako dobro obstoječe aplikacije opravljajo svojo nalogo in kaj lahko izboljšate.

aplikacije-razvoj-UI-UX-Android-iOS-telefoni-mobilna-telefonija-1

Preučite aplikacije in bodite pozorni na njihovo ime, nabor funkcij, monetizacijo (način plačila), kdaj je bila zadnja posodobitev, ocene, število prenosov in podobno. Učite se iz njihovih napak in prisluhnite uporabnikom.

3. korak: zapišite funkcije aplikacije

Prepustite se domišljiji. Gre za osnutek in ne končno različico aplikacije. Zamislite si, kako bi izgledala popolna različica. Zapišite tudi najbolj čudne funkcije, za katere veste, da so neuporabne ali neizvedljive. Vsak nov vnos pomeni razvoj vizije. Tudi tukaj bodite pozorni na povratne informacije uporabnikov in na podlagi tega prilagajajte funkcije. Če želite, lahko začnete razmišljati o monetizaciji oziroma načinu plačila za aplikacijo. Glavni poudarek naj bo (vedno) na uporabnosti, vendar nič ne škodi, če razmišljate tudi o drugih vidikih.

Za lažjo predstavo: če izdelujete aplikacijo za brskanje po telefonu, začnite tako:

  • začetna stran mora imeti kategorije za hiter izbor med različnimi vrstami datotek;
  • izpostavljena kategorija za nedavne datoteke;
  • orodna vrstica za (napredno) iskanje;
  • možnost hitrega dostopa do glavnega menija.

4. korak: izdelajte vzorčne modele

Sedaj ste pripravljeni, da začnete razmišljati o tem, kako oblikovati intuitivno in uporabno aplikacijo. Kaj bo uporabnik videl in kako bo uporabljal funkcije? Podobno kot pri iskanju funkcij, lahko začnete kar z listom papirja in svinčnikom: skicirajte, kako naj bi vse skupaj izgledalo. Namesto papirja lahko uporabite programska orodja, kot so Sketch, Figma, InVision Studio in podobne.

V ospredju naj bo vedno uporabniška izkušnja (UX). Kako mora biti aplikacija oblikovana, da jo uporabniki lahko uporabljajo z eno roko, kaj mora biti prikazano na začetnem zaslonu, koliko menijev potrebujete, kako razporediti grafične elemente … Postavite se v kožo uporabnika in oblikujte uporabniku prijazno aplikacijo.

5. korak: ustvarite grafično zasnovo aplikacije

Čas je, da vaša kreacija zaživi. Podobno kot arhitekti ustvarijo model hiše, boste vi ustvarili konceptni vzorec, ki bo omogočil predogled izgleda in funkcionalnosti aplikacije. Vzorec lahko uporabite v predstavitvah za prodajo potencialnim vlagateljem ali partnerjem. Ustvarjen vzorec bo močno vplival na uporabniški vmesnik in uporabniško izkušnjo aplikacije. Priporočljivo je, da poiščete pomoč profesionalnega grafičnega oblikovalca ali pa stopite v partnerstvo z nekom, ki ima izkušnje s tovrstnim delom. Uporabite lahko tudi že izdelane šablone (templates) ali pa zavihate rokave in se naučite grafičnega oblikovanja.

6. korak: marketing

Če želite zagotoviti, da bo vaša aplikacija vidna in izpostavljena, morate pripraviti tržno strategijo za svojo ciljno skupino. Veliko marketinškega dela se zgodi, še preden boste objavili aplikacijo. Ustvarite pristajalno stran, e-poštni seznam (mailing) za predregistracijo, medijski komplet s ključnimi informacijami, uporabite plačljivo oglaševanje, sledite smernicam za optimizacijo aplikacije v trgovinah in širite ime znamke na spletnih forumih oziroma preko influencerjev.

7. korak: čas je za razvoj aplikacije

Vse vas je vodilo do tega trenutka, ko boste začeli graditi nekaj oprijemljivega. Kako se boste lotili programiranja, je odvisno od vas in vašega znanja. Če nimate predhodnega znanja o programiranju in programskih jezikih, je to morda priložnost, da se naučite nečesa novega. To je najbolj zamudna možnost, vendar boste na koncu bogatejši za aplikacijo in novo znanje. Najem samostojnega programerja ali podjetja za razvoj aplikacij zahteva večji vložek, vendar je kakovost končnega izdelka zagotovljena. Lahko tudi poskusite prepričati programerja, da se vam pridruži kot partner. Če vam izmed podanih možnosti ne ustreza nobena, uporabite rešitev za ustvarjanje aplikacij, ki vam v zameno za mesečno naročnino ponudi šablone in možnost prilagoditve le-teh.

 

 

 

 

 

 

8. korak: predložite aplikacijo v mobilno trgovino

Pripravljeni ste na lansiranje. Izberite platformo (AppleGoogle), sledite navodilom in bodite pozorni, da vaša aplikacija ustreza pogojem poslovanja. V nasprotnem primeru bo zavrnjena.

Čestitke, uspelo vam je! Pot pa se tukaj nikakor ne konča. Poslušajte svoje uporabnike, bodite ažurni s popravki in ves čas iščite izboljšave.

Za več podobnih vodičev obiščite našo spletno rubriko Triki in nasveti.


VIR: Računalniške novice