RISE

3D printanje pospeši vašo proizvodnjo

3D printanje se vse bolj pogosto uporablja za pospešitev proizvodnje. Gre za zelo priljubljeno metodo, pri kateri se končni model naredi z nalaganjem plasti materiala. V primerjavi z ostalimi metodami gre za stroškovno zelo učinkovito rešitev.

Primer integracije 3D printanja v postopek izdelave lijakov

3D printanje oblikovalcem ponuja večjo prilagodljivost in svobodo pri kompleksnih delih. Ravno zaradi tega je eden izmed proizvajalcev električne energije investiral v več FlashForge 3D printerjev, vključno s kar enajstimi modeli Creator 4. S to naložbo so v podjetju uspeli znižati stroške dela in skrajšati dobavne roke.

Eden od izzivov pri izdelavi lijakov je zasnova kalupov. Votline kalupov morajo biti natančno izdelane, da lahko vliti material pravilno teče v njih. Problem je ta, da je potrebnih veliko vrst lijakov, kar pomeni ogromno kalupov. V manjših serijah to predstavlja velik strošek. V podjetju, ki se ukvarja s pridobivanjem električne energije so se tako odločili, da namesto izdelave številnih kalupov, raje investirajo v nakup 3D printerjev. Na takšen način so si zagotovili hitrejšo izdelavo lijakov, obenem pa so bili stroški mnogo nižji. Sicer so v preteklosti slednje prepustili zunanjim sodelavcem, a prišli do ugotovitve, da je tudi ta pot draga in bo učinkoviteje, če imajo 3D printerje kar v svojem podjetju.

Koga so “pocukali za rokav”?

Podjetje Flashforge! Slednje je na trg 3D printanja vstopilo leta 2012. Od takrat ponuja široko paleto rešitev po vsem svetu in skrbi za aplikacije v različnih industrijah, izobraževanju, zdravstvu, izdelavi nakita ipd. Med širokim naborom 3D printerjev je Creator 4, industrijski FFF 3D printer z dvema neodvisnima ekstruderjema in številnimi kompatibilnimi materiali. Je idealna rešitev za več industrij, kot so avtomobilska, medicinska ali potrošniška industrija. Predvsem se ponaša z volumnom tiskanja do 40 x 35 x 50 cm. Gre za idealno orodje za pospešitev nekaterih korakov proizvodnje.

Se jim je nakup 3D printerjev obrestoval?

Podjetje se sedaj za izdelavo lijakov zanaša na 3D printerje FlashForge Creator 4. Nad rešitvijo so navdušeni, saj so se osvobodili omejitev različnih oblik ter tesnih rokov izdelave. Podjetje je investiralo v kar enajst 3D printerjev, s katerimi lahko brez težav dokončajo načrtovanje in proizvodnjo 40 lijakov v enem dnevu, kar je približno 10 več kot prej, vse z enim zaposlenim.

3D printer Creator 4 je sposoben izdelati lijake z natančnostjo 0,2 mm, s čimer povsem izpolnijo potrebne zahteve. Poleg tega je združljiv s široko paleto materialov, kar podjetju omogoča proizvodnjo tudi močnejših in na obrabo odpornejših lijakov. Podjetje uporablja ABS, najlon, PC in druge tehnične materiale za povečanje vzdržljivosti delov.

Prednosti, ki jih prinaša 3D printanje…

Poleg združljivosti s številnimi materiali, Flashforge 3D printerji inženirjem in oblikovalcem omogočajo tudi boljši nadzor nad proizvodnim procesom, s čimer zagotavljajo, da deli izpolnjujejo zahteve. Nastali lijaki so lažji, ravno tako pa jih je v primeru okvare lažje in hitreje zamenjati.

Podjetje ocenjuje, da je v prvem letu povečalo proizvodnjo za 35%, kar pomeni, da gre poleg stroškovnega, tudi za časovni prihranek oziroma večjo učinkovitost. Naročila njihovih strank naraščajo in morali bodo povečati stopnjo proizvodnje. Zahvaljujoč 3D printanju se lahko hitro organizirajo in zadovoljijo te naraščajoče potrebe. Vsekakor je prilagodljivost zaradi uvedbe 3D printanja v proizvodnji proces prednost.

V kolikor vas zanima več o 3D printanju, obiščite spletno stran www.3way.si. (P.R.)